Afgedrukte foto's reflecteren het omgevingslicht. Dit gereflecteerde licht wordt opgevangen door het oog van de toeschouwer en dat zorgt ervoor dat het beeld wordt waargenomen. Het licht dat buiten in zonlicht wordt gereflecteerd door een foto op papier, verschilt in grote mate van het licht dat door diezelfde foto wordt gereflecteerd wanneer u deze bijvoorbeeld 's nachts binnenshuis bekijkt. Een probleem hierbij is dat monitoren niet het omgevingslicht kunnen reflecteren, maar zelf licht uitstralen. In de praktijk leidt dit ertoe dat de afgedrukte kleuren verschillen van de weergegeven kleuren.

Voor een optimale kleurafstemming moet het omgevingslicht worden aangepast

Als u de kleurweergave op de monitor gelijk wilt maken aan de kleuren die op papier worden afgedrukt, zult u het omgevingslicht moeten aanpassen. Het wordt aangeraden om tl-lampen te gebruiken met een hoge CRI-waarde. Lampen met een CRI-waarde van 80 zijn daarvoor geschikt en deze zijn verkrijgbaar bij uiteenlopende elektronicawinkels. De kleurweergave-index (Colour Rendering Index, CRI) is een variabele waarmee de kleurweergavekwaliteit van een lichtbron wordt beschreven. Een waarde van 100 staat gelijk aan de kleurweergave zoals deze plaatsvindt bij standaardlicht (natuurlijk licht, o.a. zonlicht).

Het wordt aanbevolen om een lamp met een kleurtemperatuur van ongeveer 5000 K te gebruiken. Houd er rekening mee dat de kleurtemperatuur van de lamp kan afwijken van de kleurtemperatuur van de tl-lamp als de lamp is voorzien van bekleding of afscherming.

Buitenlicht verandert ongemerkt van minuut tot minuut als gevolg van veranderingen in de weersomstandigheden, het tijdstip van de dag en de invalshoek van het licht in de kamer. U kunt dit effect minimaliseren met behulp van jaloezieën en gordijnen. Wij raden aan om kleurafstemming 's avonds of 's nacht uit te voeren, bij consistent kunstlicht.

Themaoverzicht

Meer informatie over hoe omgevingslicht gedrukte foto's beïnvloedt en hoe het omgevingslicht kan worden aangepast.

Naar het artikel

De monitor aanpassen aan lichtomstandigheden

Naar het artikel

De juiste configuratie voor weergave-instellingen en bewerkingssoftware, zoals Adobe Photoshop

Naar het artikel

Afdrukinstellingen configureren via het printerstuurprogramma of het kleurbeheersysteem van Adobe Photoshop

Naar het artikel

Instructies voor configuratie van afdrukinstellingen via het printerstuurprogramma of het kleurbeheersysteem van Adobe Photoshop

Naar het artikel