1. Een voortdurend zoekende blik

In de eerste video maken we kennis met visual artist Erik Johansson. Hij vertelt over zichzelf en over zijn onconventionele visuele aanpak. Erik groeide op in de Zweedse natuur, maar heeft zich inmiddels in Praag gevestigd. In zijn studio in de stad beschrijft Erik hoe hij zijn ideeën eerst schetsmatig op papier zet en vervolgens een plan ontwikkelt voor de moeilijke taak om de geschikte opnamelocaties te vinden en de perfecte beelden te schieten. Aan het einde van de video gunt Erik ons een kijkje in het project waaraan hij momenteel werkt.

2. Het creatieve proces

Deze video is gewijd aan het creatieve proces: welke stappen zijn er nodig om van een idee tot een uiteindelijke foto te komen? In de loop van de video maken we kennis met twee bezoekers die door Erik worden begeleid bij het realiseren van hun fotografische visie. Al snel wordt duidelijk dat dit een van de meest uitdagende aspecten van het visuele proces is. Deze video bevat ook enkele nuttige tips over hoe een idee verder kan worden ontwikkeld. Laat u inspireren!

3. De juiste invalshoeken

In de derde video gaan Erik en zijn bezoekers aan het werk om hun ideeën uit te werken tot foto's. We zien de verschillende uitdagingen die hun projecten met zich meebrengen, en hoe deze worden opgelost. Ook deelt Erik enkele inzichten uit zijn rijke ervaring. Zal hij de geschikte locatie vinden om de vrouw met de sterren te fotograferen?

4. Op weg naar de uiteindelijke foto

In de laatste video onthult Erik zijn beste tips en trucs voor het retoucheren en perfectioneren van de uiteindelijke foto. Aan deze stap in het proces besteedt hij bijzonder veel aandacht. Wanneer de bezoekers hun uiteindelijke werk aan Erik tonen, is de spanning duidelijk voelbaar.

Over Erik Johansson

Erik Johansson

Erik Johansson is een wereldberoemde Zweedse fotograaf en visual artist die tegenwoordig woont en werkt in Praag. Hij heeft in eigen beheer tal van projecten over de hele wereld gerealiseerd. Zijn kenmerkende stijl komt tot uiting in surrealistische werelden die hij creëert door verschillende beelden te combineren. Als kind keek Erik al graag vanuit een andere invalshoek naar de wereld om dingen te combineren die op het eerste gezicht onverenigbaar lijken. Hij bracht zijn jeugd door op het platteland in Zweden, waar hij zich vooral liet inspireren door de natuur, die ook nu nog een belangrijk thema vormt in zijn werk. Deze inspiratiebron leidde er dan ook toe dat hij in 2015 de Zweedse “Wildlife Photo of the Year Award” ontving. Erik probeert altijd om ideeën vast te leggen, in plaats van een moment in de tijd. Daarom is hij constant op zoek naar visuele thema's die het onmogelijke mogelijk maken. Dit vergt niet alleen veel voorbereiding, maar ook het fotograferen en bewerken van de beelden is zeer intensief. Hoewel het eindresultaat vaak een volkomen surrealistische indruk maakt, zijn het voortraject en het proces altijd volledig gebaseerd op echte foto's. Eriks werk is tentoongesteld in een groot aantal fotogalerieën en musea in Zweden en daarbuiten. Meer informatie over Erik en zijn werk vindt u op zijn website: erikjohanssonphoto.com.

Een samenwerking van
EIZO and Kamera&Bild