Colourclass Lofoten

De volledige workflow van de landschapsfotografie, van planning tot afdruk.

De zesdelige serie behandelt de volledige workflow van de landschapsfotografie. Met name kleuren en kleurenbeheer krijgen hierbij veel aandacht.

U vindt de videoserie onder www.eizo.academy

Colourclass Lofoten

De afzonderlijke afleveringen gaan in op de volgende onderwerpen:

Aflevering 1:  Keuze van de uitrusting, reis naar de bestemming
Aflevering 2:  Locatieplanning met apps
Aflevering 3:  Histogram en gebruik van verloop- en grijsfilters
Aflevering 4:  Het analyseren van de locatie – hoe u een imposant landschap overbrengt op een indrukwekkende foto
Aflevering 5:  Kalibratie van de camera, technologie en kalibratie van de monitor
Aflevering 6:  Profileren van de printer, ICC-profielen, papier- en printerinstellingen en afdrukken

De hoofdrolspelers

Permanente schemering op de Lofoten

Voor de videoserie is Christian Ohlig, fotograaf en specialist in kleurbeheer bij monitorfabrikant EIZO, samen met Serdar Ugurlu, Lofotenkenner, landschapsfotograaf en mentor van PhotoTours4U, naar Noorwegen gereisd. Het doel: om in het uiterste noorden van Europa het bijzondere licht op de Lofoten-eilandengroep vast te leggen.

De hoop was natuurlijk om hier unieke lichtomstandigheden en adembenemende locaties te vinden, en dat is meer dan gelukt. De Colourclass Lofoten biedt daarom niet alleen de nodige kennis over fototechniek, maar ook schitterende opnamen voor nieuwe reisinspiratie. Christian Ohlig en Serdar Ugurlu werden begeleid door een filmteam van hunderteins, dat er uitstekend in is geslaagd om de imposante landschappen passend vast te leggen.

De locatie

Adembenemende schoonheid

De Lofoten breiden zich uit tot 300 kilometer boven de poolcirkel. Door deze extreem noordelijke ligging lijkt de schemering op deze eilanden enkele weken bijna oneindig, met majestueus, schuin invallend licht, goud en geweldig. Zelfs na zonsondergang is de zon niet geheel verdwenen, maar blijft net onder de horizon. Gedurende deze “nacht” zorgt het indirecte zonlicht van achter de horizon ervoor dat alles baadt in een fascinerende, goud-rood-blauwe gloed. Spectaculair licht dus, en perfecte omstandigheden voor landschapsfotografie met spectaculaire kleuren.

De uitrusting

De complete workflow voor beeldbewerking, inclusief afdruk ter plekke

Het doel was om de complete workflow te demonstreren, van planning tot afdruk. Hiervoor werd een volledige “digitale doka” naar Noord-Noorwegen getransporteerd: EIZO ColorEdge-monitoren, een krachtige PixelStation van PixelComputer, een DIN-A2-printer SC P800 van Epson en een grote stapel van het meest hoogwaardige Fine-Art-papier van ILFORD.

Voor de Colourclass Lofoten werkte EIZO nauw samen met verschillende partners uit de fotobranche. Hierbij willen we datacolor, EPSON, f-stop gear, Fujifilm, Gitzo, Haida, ILFORD en PixelComputer bedanken voor hun waardevolle ondersteuning.

Download
  • PDF
    Persbericht - Colourclass Lofoten

    PDF | 310 KB