
Bij het werken met de computer krijgt u vermoeide ogen. Dit is vaak onvermijdelijk, zeker wanneer u langer achtereen dicht op een beeldscherm zit. Daarbij is het ook zo dat dit effect veel groter is bij monitoren dan bij andere beeldapparatuur, zoals televisietoestellen. Hoe kunt u vermoeidheid van de ogen voorkomen? Bij EIZO hebben we ons verdiept in de oorzaken van vermoeidheid van de ogen om op basis daarvan de ideale, oogvriendelijke monitor te kunnen ontwikkelen.
Vergt LED-achtergrondverlichting te veel van onze ogen?
Nu LED-achtergrondverlichting steeds meer gebruikt wordt, klagen gebruikers steeds vaker over vermoeide ogen als gevolg van flikkeringen. Gebruikers met zeer gevoelige ogen kunnen het zeer snelle knipperen van de LED-achtergrondverlichting waarnemen als flikkerend beeld. Ook personen die dit knipperen niet als zodanig waarnemen, kunnen echter last krijgen van vermoeide ogen.
Hoe ontstaan flikkeringen?
Bij dimmen (aanpassing van de helderheid) kunnen twee verschillende technieken worden onderscheiden: PWM (Pulse Width Modulation) en gelijkstroomaansturing.
Bij dimmen met PWM wordt de helderheid geregeld door aansturing van de knipperintervallen.
Voordeel hiervan is:
- Groter instelbereik voor helderheid
- Schakeling is eenvoudig in te stellen
Nadeel hiervan is:
De snelle in- en uitschakeling van de LED-lampjes kan leiden tot de waarneming van flikkeringen.
Bij dimmen met behulp van gelijkstroom wordt de helderheid gereguleerd door het aanpassen van de stroomsterkte..
Voordeel hiervan is:
Geen flikkeringen
Voordeel hiervan is:
Kleur kan met name in donkere beelden moeilijk worden geregeld.
LED-monitoren maken in de meeste gevallen gebruik van PWM. De schakeling is eenvoudig en kan ook eenvoudig in serie worden ingesteld. Hoe ontstaan flikkeringen bij het dimmen met PWM? Hoewel het scherm werkt op een zeer hoge frequentie (200 Hz), nemen sommige mensen toch flikkeren van het beeld waar. Wanneer de helderheid verlaagd wordt, kan dit flikkeren sneller worden waargenomen. Dit heeft te maken met de verlichtingstijd van de LED-lampjes. Des te donkerder het beeld, des te korter lichten de lampjes op. Daarbij geldt wel: Des te donkerder het beeld, des te sterker wordt het flikkeren.

Vergt het flikkeren van het beeld te veel van onze ogen?
Aan de hand van een experiment wilden we te weten komen wat gebruikers ondervinden bij de verschillende technieken voor helderheidsinstelling.
Bron: Universiteit Kitasato (Japan), School of Allied Health Sciences (n=10)

Hebt u vermoeidheid van de ogen ervaren?

Welke techniek was in het algemeen vriendelijker voor de ogen?

EIZO heeft een hybride model ontwikkeld waarin de voordelen van PWM en gelijkstroomaansturing worden gecombineerd. Flikkeringsvrije beeldweergave kan worden gerealiseerd door de volgende maatregelen te treffen:
- Bij hoge helderheid: Dimmen met behulp van gelijkstroom. Dit zorgt voor minder flikkeringen en minder vermoeidheid van de ogen.
- Bij lage helderheid: Dimmen met behulp van PWM. Dit zorgt ervoor dat flikkeren van het beeld vermindert bij lage helderheidsinstellingen.
Vergt een fel beeldscherm te veel van de ogen?
Op het eerste gezicht is een fel beeldscherm duidelijk en goed afleesbaar. Toch is een te felle instelling van het beeldscherm de hoofdoorzaak van vermoeidheid van de ogen. Ook een te donker ingesteld scherm is inspannend voor de ogen omdat inhoud minder goed leesbaar is. Bij EIZO hebben we onderzocht wat de uitwerking is van onze Auto EcoView-functie waarmee de helderheid van het beeldscherm automatisch wordt aangepast aan het omgevingslicht.
Bron: Universiteit Kitasato (Japan), School of Allied Health Sciences
Hoe erg was de vermoeidheid van de ogen en hoe goed was de scherminhoud leesbaar?

De meeste FlexScan-monitoren van EIZO zijn uitgerust met de speciale omgevingslichtsensor Auto EcoView. Auto EcoView zorgt ervoor dat het beeldscherm niet te fel, maar ook niet te donker is. De helderheid wordt door de functie automatisch aangepast. Dit vermindert vermoeidheid van de ogen die wordt veroorzaakt door lange uren achter het beeldscherm.
Vergt blauw licht te veel van de ogen?
De laatste tijd wordt steeds vaker gediscussieerd over de vraag of blauw licht leidt tot vermoeide ogen. Laten we daarom eens kijken waar blauw licht kan worden ingedeeld in het lichtspectrum.

Blauw licht behoort tot het zichtbare deel van het lichtspectrum. De golflengte van dit type licht grenst aan het bereik van ultraviolet licht.

De ultraviolette straling die het aardoppervlak bereikt, bestaat voor 99% uit UVA-straling met een golflengte van 315-400 nm. Hoewel blauw licht dus behoort tot het zichtbare lichtspectrum heeft dit type licht toch invloed op het ontstaan van vermoeidheid van de ogen. De golflengten van blauw licht en UV-straling liggen dicht bij elkaar in de buurt waardoor het niet ondenkbaar is dat de vermoeidheid daardoor ontstaat.
Uit onze studies over het verband tussen LED-technologie en blauw licht is gebleken dat het gedeelte blauw licht zowel in LED- als in CCFL-backlight ongeveer even groot is.

Vermindering van het gedeelte blauw licht in een LCD-monitor
Omdat blauw licht bijdraagt aan vermoeidheid van de ogen hebben we getest hoeveel we het gedeelte blauw licht kunnen verlagen door middel van kalibratie van de monitor.
De kleurtemperatuur verlagen
Door de kleurtemperatuur te verlagen, wordt het gedeelte van het licht met een langere golflengte vergroot (hoger aandeel rood). Als we de oorspronkelijke kleurtemperatuur van onze monitoren (6500 - 7000 K) terugbrengen tot 5000 K, levert dat het volgende beeld op.

Lagere kleurtemperatuur en geringere helderheid
Als we de helderheid van de monitor vanaf het maximale niveau verlagen tot een gemiddelde waarde (ongeveer 120 cd/m²) en de kleurtemperatuur instellen op 5000 K, levert dat het volgende beeld op.

De oplossing van EIZO
We hebben de helderheid en de kleurtemperatuur van onze monitoren sterk verlaagd en op die manier hebben we het vermoeiende effect van blauw licht verminderd met behulp van verschillende technologieën. Via de automatische aansturing van de helderheid via Auto EcoView en door de FineContrast-standaardinstellingen van de papiermodus (Paper Mode) hebben we een comfortabele kijkervaring weten te creëren. Ook heeft dit een bijzonder gunstige neveneffect: Dankzij de verlaging van de beeldschermhelderheid wordt ook minder energie verbruikt