Gebruikmaken van het grotere kleurweergavebereik van Adobe RGB

Kleurweergavebereiken: Adobe RGB, SRGB en ISO Coated Color Space

Adobe RGB is een op praktisch gebruik afgestemde RGB-kleurruimte die voor het eerst in 1998 werd geïntroduceerd door Adobe Systems Inc. Zoals u misschien kunt zien bij de vergelijkende weergave in afbeelding 1 heeft Adobe RGB in bepaalde gebieden een groter kleurweergavebereik dan sRGB, bijvoorbeeld in de overgang van blauw naar groen. Adobe Photoshop kan afbeeldingsgegevens verwerken die zijn opgeslagen met de Adobe RGB-kleurruimte. Ook moderne hoogwaardige scanners en professionele digitale camera's werken tegenwoordig met de Adobe RGB-kleurruimte. Als afbeeldingsgegevens zijn opgeslagen met de Adobe RGB-kleurruimte, moeten de monitoren waarmee de betreffende afbeeldingen worden weergegeven ook het grotere kleurweergavebereik van Adobe RGB ondersteunen.

Nauwkeurigheid van kleurkalibratie van monitoren verbeteren

Als een monitor de kleuren van het Adobe RGB-weergavebereik aankan, kunt u bijvoorbeeld afbeeldingen die met een digitale camera zijn gemaakt in de Adobe RGB-modus ook daadwerkelijk weergeven met de juiste kleuren. Ook heeft dit aanzienlijke voordelen wat betreft de nauwkeurigheid.


In afbeelding 1 is duidelijk te zien dat Adobe RGB in het afdrukvoorbeeld het gehele kleurweergavebereik van de ISO Coated-kleurruimte bestrijkt, en daarmee dus voldoet aan een gemeenschappelijke norm binnen de grafische industrie. Wanneer een monitor in staat is om de Adobe RGB-kleurruimte weer te geven, kunnen kleurcorrecties bij de Softproof nog nauwkeuriger worden doorgevoerd.

Bovendien worden in moderne afdrukprocessen zoals Hexachrome® tegenwoordig naast cyaan, magenta, geel en zwart ook oranje en groen gebruikt en daardoor een kleurweergavebereik ondersteunen dat groter is dan sRGB. Met behulp van dit soort processen kan een nog betere beeldkwaliteit worden gerealiseerd. Dit houdt echter ook in dat monitoren met een groter kleurengamma gebruikt moeten worden.

Themaoverzicht

De noodzaak van consistent kleurgebruik in de workflow en waarom in de praktijk kleuren in verschillende apparaten niet perfect overeenkomen.

Naar het artikel

Hardwarekalibratie ten opzichte van softwarekalibratie. Waarom moet regelmatig worden gekalibreerd?

Naar het artikel

Adobe RGB heeft in bepaalde gebieden een groter kleurweergavebereik dan sRGB, bijvoorbeeld in de overgang van blauw naar groen.

Naar het artikel