Wat zijn uw gedachten over kleurbeheer?

Nu digitale spiegelreflexcamera's steeds populairder worden en de ontwikkeling van hoogwaardige inkjetprinters een vlucht heeft genomen, gaan steeds meer fotografen en fotoliefhebbers ertoe over om digitale foto's op hun eigen computer te bewerken en zelf af te drukken. Maar er zijn maar weinigen die over alle mogelijkheden en vaardigheden beschikken op het gebied van kleurbeheer om alle kleuren die op het scherm worden weergegeven met dezelfde intensiteit af te drukken. 

Zelfs met professionele apparatuur lijkt het vrijwel onmogelijk om een perfecte kleurafstemming te realiseren. Dit is voornamelijk te wijten aan de verschillen in de kleurenweergave van monitoren en printers, en de verschillen in de kleurengamma's die weergegeven kunnen worden. In de volgende paragrafen worden de procedures en voorwaarden beschreven waarmee u de best mogelijke visuele match tussen afgedrukte kleuren en de kleuren op de ColorEdge-monitoren kunt realiseren.

Bij de beschreven procedures wordt er vanuit gegaan dat foto's worden bewerkt die de indeling JPEG hebben en zijn vastgelegd met kleuren die binnen het RGB-kleurbereik van Adobe vallen. Omdat het kleurbereik sRGB steeds meer aan populariteit wint, zal ook hieraan aandacht worden besteed.

Adobe RGB-foto's afdrukken

Als het Adobe RGB-kleurbereik juist moet worden weergegeven op de monitor is het zaak dat de monitor dit kleurbereik ondersteunt. Bijna alle monitoren binnen de ColorEdge-serie beschikken over een kleurbereik waarin Adobe RGB-kleuren vrijwel volledig worden ondersteund. Als het kleurbereik van een afbeelding is ingesteld op Adobe RGB, is het kleurbereik van vele printers vaak niet toereikend. Daarom kan worden aangenomen dat er aanzienlijk kleurverschil zal zijn tussen de weergave op het scherm en de uiteindelijke afdruk.

Themaoverzicht

Meer informatie over hoe omgevingslicht gedrukte foto's beïnvloedt en hoe het omgevingslicht kan worden aangepast.

Naar het artikel

De monitor aanpassen aan lichtomstandigheden

Naar het artikel

De juiste configuratie voor weergave-instellingen en bewerkingssoftware, zoals Adobe Photoshop

Naar het artikel

Afdrukinstellingen configureren via het printerstuurprogramma of het kleurbeheersysteem van Adobe Photoshop

Naar het artikel

Instructies voor configuratie van afdrukinstellingen via het printerstuurprogramma of het kleurbeheersysteem van Adobe Photoshop

Naar het artikel