Om schermkleuren optimaal te kunnen afstemmen op de kleuren van afdrukken, is het van essentieel belang dat het kleurbeheer is ingesteld met een juiste configuratie voor weergave en bewerking. In dit gedeelte wordt beschreven hoe u een dergelijke configuratie kunt instellen voor Adobe Photoshop CS4, een veel gebruikte software voor het bewerken van digitale foto's die zijn gemaakt met digitale SLR-camera's. Er wordt een overzicht gegeven van alle instellingsstappen die voorafgaan aan het uiteindelijke afdrukken op de printer. De kleurafstemmingen worden aangeduid aan de hand van het printerstuurprogramma.

Aanbevolen instellingen voor Adobe Photoshop CS4

(1) Selecteer in de menulijst achtereenvolgens [Edit] (Bewerken) > [Color Settings] (Kleurinstellingen).

Kleurinstellingen in Photoshop - Stap 1

(2) Selecteer in het vervolgkeuzemenu Instellingen de optie [Europe Prepress 2]. Klik op [OK]. Als u werkt in een andere versie van CS4, selecteert u de optie voor prepress.

Kleurinstellingen in Photoshop - Stap 2

(3) Open de gewenste afbeelding. Selecteer in het weergegeven dialoogvenster de optie [Use the embedded profile (instead of the working space)] (Geïntegreerd profiel gebruiken (in plaats van de werkruimte)). Klik op [OK].

Kleurinstellingen in Photoshop - Stap 3

Als u vragen hebt over instellingen of procedures die hier niet worden beschreven of over bepaalde softwaretoepassingen, kunt u het beste rechtstreeks contact opnemen met de leverancier van de betreffende software.


Printer selecteren

In deze documentatie wordt de inkjetprinter EPSON R2400 UltraChrome K3 gebruikt als referentie voor de kleurafstemming. Dit wordt gedaan om de volgende redenen:

  • De printer maakt gebruik van een gepigmenteerde inkt, waarvan de kleur weinig verandert in de periode tussen het afdrukken en de stabilisatie (droge afdruk).
  • De printer beschikt over een voorgeconfigureerde afdrukmodus voor nauwkeurig afdrukken van sRGB-afbeeldingen.
  • Tijdens de interactie van de printer met het printerstuurprogramma dat de kleurconversie uitvoert, treden slechts minimale kleurafwijkingen op. 

Wat betreft andere printers hebben wij onvoldoende informatie beschikbaar. Neem voor vragen contact op met de betreffende printerfabrikant.


Themaoverzicht

Meer informatie over hoe omgevingslicht gedrukte foto's beïnvloedt en hoe het omgevingslicht kan worden aangepast.

Naar het artikel

De monitor aanpassen aan lichtomstandigheden

Naar het artikel

De juiste configuratie voor weergave-instellingen en bewerkingssoftware, zoals Adobe Photoshop

Naar het artikel

Afdrukinstellingen configureren via het printerstuurprogramma of het kleurbeheersysteem van Adobe Photoshop

Naar het artikel

Instructies voor configuratie van afdrukinstellingen via het printerstuurprogramma of het kleurbeheersysteem van Adobe Photoshop

Naar het artikel