Het aantal 4K-schermen voor pc’s neemt geleidelijk toe. Het lijkt misschien nog niet helemaalzeker, maar ze lossen wel verschillende monitorproblemen op. Het zijn intelligente en vooruitstrevende keuzes die de beste schermomgeving bieden.

Opmerking:

Dit is een vertaling uit het Japans van een IT-media-artikel d.d. 18 september, 2014. Copyright 2014 ITmedia Inc. Alle rechten voorbehouden.

Een nieuwe verschijning op het toneel: het 4K-scherm van EIZO, met de behoefte van high-definition en groot schermformaat

Eens werden Full HD-LCD’s als zeer duur beschouwd. In de afgelopen jaren zijn de prijzen echter aanzienlijk gedaald en tegenwoordig zijn 23" Full HD-modellen gemeengoed op de binnenlandse markt. Rond de tijd van de omschakeling naar digitale televisie werd de verschuiving naar full HD-schermen versneld. Hoewel het er even op leek dat deze trend stagneerde, is de volgende golf uiteindelijk binnengerold. Dit werd door de opkomst van 4K-schermen veroorzaakt.

"4K" verwijst naar horizontale resoluties van ca. 4000 pixels. De "K" betekent "kilo" (duizend). Zoals het er nu uitziet, heeft het grootste deel van de 4K-schermen een resolutie van 3840 × 2160 pixels (4K UHDTV). Dat is precies vier keer het aantal pixels van Full HD-schermen (1920 × 1080 pixels). Er zijn ook schermen voor de filmindustrie met 4096 × 2160 pixels (DCI 4K) die 4K-schermen worden genoemd.

Twee soorten 4K
3840 × 2160 pixels (4K UHD)

4K UHD is 4K, zoals gedefinieerd door de ITU (Internationale telecommunicatie-unie). Deze heeft twee keer de horizontale en verticale resolutie van full HD en wordt toegepast door de televisieindustrie.

4096 × 2160 pixels (DCI 4K)

DCI 4K is 4K, zoals gedefinieerd door DCI ( Digital Cinema Initiatives). De horizontale resolutie is hoger dan 4K UHD. Deze resolutie heeft twee keer de horizontale en verticale resolutie van projectoren (2048 × 1080 pixels) en is geadopteerd door de filmindustrie.

Tegen een achtergrond van steeds hogere resoluties bij digitale fotocamera’s, content met een hogere resolutie bij videocamera’s die 4K ondersteunen, displays op smartphones en tablets met steeds hogere resoluties en vergelijkbare ontwikkelingen, worden Full HD-schermen op pc’s steeds minder aantrekkelijk. Tegelijkertijd groeit de belangstelling voor grote schermen en omgevingen met meerdere schermen die grotere werkruimtes mogelijk maken voor het verhogen van de efficiency van multi-tasking, wat van essentieel belang is voor werken op een pc.

Onder deze omstandigheden introduceerde EIZO zijn langverwachte nieuwe scherm, de FlexScan EV3237. Dit nieuwe vlaggenschip met een groot 31,5"-breedbeeldscherm (zichtbaar diagonaal formaat: 79,9 cm) is de eerste van zijn universele schermen, die 3840 × 2160 pixels met een resolutie van 4K ondersteunt. Het is een high-end-scherm voor een nieuw tijdperk, dat voldoet aan de twee behoeften van high-definition en grote werkruimte met topspecificaties.

4K-Office Monitor EV3237
EIZO’s 31,5" FlexScan EV3237 4K-scherm

Dat gezegd hebbende, zijn er waarschijnlijk veel gebruikers die zich afvragen of het nog te vroeg is om een 4K-scherm te kopen. In dit artikel bekijken we aan de hand van vragen en antwoorden, hoe het FlexScan EV3237 4K-scherm veel voorkomende monitorproblemen en -klachten kan oplossen. U zult waarschijnlijk zien dat de FlexScan EV3237 hoog op uw shortlist voor een nieuw scherm komt te staan.

EIZO’s 31,5" FlexScan EV3237 4K-scherm

EIZO’s 4K-scherm lost veel voorkomende klachten over monitoren op intelligente wijze op!

Vraag

Ik ben gewend geraakt aan het high-definition-display op mijn smartphone, tablet of laptop en nu ziet het scherm op mijn externe display er grof en mat uit. Is dat normaal?

Hoe gedetailleerd een scherm is, wordt uitgedrukt als pixeldichtheid , die wordt gemeten in ppi. ppi betekent “pixel per inch“. Als de afstand tussen pixels (pixel pitch) kleiner wordt, zonder dat het schermformaat van het LCD-scherm verandert, verhoogt dit de ppi. En hoe hoger dit aantal, des te scherper is het beeld op het scherm.

Verschillende pixeldichtheden
Verschillende pixeldichtheden zorgen voor uiterlijke verschillen. Het beeld bovenaan heeft eenvergroot lettertype van 10 pt en het beeld onder is een vergrote miniatuur van een foto. Bij 96 ppiis de grofheid van de pixels duidelijk, maar bij 192 ppi is de kwaliteit aanzienlijk verbeterd. Bij384 ppi is de afbeelding vloeiend en zijn pixelkorrels en gekartelde randen van diagonale lijnen nietmeer te zien.

Pixeldichtheid op smartphones neemt razendsnel toe. Veel moderne smartphones hebben pixeldichtheden van 300 ppi of meer. Het scherm is zo vloeiend dat zelfs wanneer het van dichtbij wordt bekeken, er geen pixelkorrels of kartelingen in diagonale lijnen zichtbaar zijn. Er zijn ook zeer geavanceerde apparaten die bijna overdreven lijken, en 500 ppi overschrijden.

Wanneer het om pc-schermen gaat, beschikken de meeste producten over een pixeldichtheid van circa 96 ppi, wat aansluit op de weergavedichtheid van 96 dpi (dots per inch). Dit was de standaard voor de gebruikersinterface van de Windows-pc. De standaard voor het nieuwe startscherm en andere aspecten van de moderne interface van Windows 8 en hoger is echter 135 dpi (schakelt automatisch om tussen 100%, 140% en 180%, afhankelijk van de pixeldichtheid van het weergaveapparaat). De standaard voor de pc-interface is echter nog steeds 96 dpi. Het is dus niet verbazingwekkend dat de schermweergave er grof uitziet in vergelijking met smartphones.

De displaydichtheid (dpi) van pc-besturingssystemen is op dit moment echter variabel, dus is vloeiende vergroting nu mogelijk met een schaalbaarheidsinstelling in overeenstemming met de pixeldichtheid op het display. Sinds Windows XP kon de pixeldichtheid op Windows OS worden gewijzigd. Pas vanaf Windows 7 werd dit op een praktisch niveau uitgevoerd, waarbij de schermlay-out niet aanzienlijk aan kwaliteit inboette.

Sinds Windows 8.1 is het mogelijk om verschillende weergavedichtheidsinstellingen toe te passen voor verschillende weergaven, wanneer er meerdere schermen zijn aangesloten. Het gevoel van incongruentie dat werd opgemerkt in een omgeving met meerdere schermen met weergaven met verschillende pixeldichtheden, is verminderd. Het aantal instelniveaus is echter nog steeds beperkt, dus kunnen de weergavedichtheden niet eindeloos worden aangepast.

Mac OS × heeft ook een ontwerp aangenomen, zelfs voordat Windows dat deed, waardoor de displaydichtheid op high-definition-schermen kan worden veranderd (Apple noemt dit “Retina displays“). Sinds OS × Mavericks 10.9.3 is deze ondersteuning beschikbaar voor externe schermen.

Ondersteuning voor de weergaveomgeving met een hoge pixeldichtheid in het pc-OS wordt HiDPI support genoemd. Niet alleen de OS-zijde groeit mee, ook support door applicaties wordt steeds verder ontwikkeld. De pc-omgeving rondom HiDPI is opgeklommen naar een praktisch niveau. Vanwege dit feit laat het aantal pc-schermen met een hoge pixeldichtheid een stijgende lijn zien.

De FlexScan EV3237 is één van die producten met een 4K-resolutie. Het heeft een high-definitionpixeldichtheid van circa 140 ppi. Dit is vrij laag in vergelijking met de pixeldichtheid van de eerder genoemde smartphones, maar houd er rekening mee dat smartphones en pc-schermen op verschillende afstand tot de ogen worden gebruikt.

In het geval van de 31,5" FlexScan EV3237 wordt deze gebruikt op een afstand van circa 50 – 60 centimeter, dus lijkt het scherm net zo vloeiend te zijn als de displays van smartphones. Bovendien is het schermformaat aanzienlijk groter dan dat van smartphones. Er is dan ook veel meer informatie in één keer zichtbaar. Foto’s en films zijn ook indrukwekkender.

Vraag

Ik wil efficiënter werken, maar ik heb onvoldoende ruimte voor een opstelling met meerdere schermen. Ik vind het ook niet prettig om een rand tussen de schermen te hebben. Bestaat er een manier om de werkefficiency te vergroten met een enkel scherm?

Er zijn in principe twee opties wanneer verschillende schermen in een omgeving naast elkaar zijn opgesteld. De ene verbindt verschillende schermen om meer werkruimte te scheppen voor een enkele pc. De andere opstelling geeft informatie weer van verschillende pc’s die parallel werken.

De FlexScan EV3237 kan voor beide doelen worden ingezet. Het 31,5"-breedbeeld LCD-scherm met een resolutie van 4K biedt in het eerste geval een grote werkruimte (hoewel er ook rekening dient te worden gehouden met vergroting via de schaalbaarheidsfunctie, maar hierover straks meer).

In het tweede geval gaat de beeldinvoer van vier systemen een rol spelen (DisplayPort × 2, HDMI × 1 en DVI-D 24-pin × 1), gekoppeld met PbyP (Picture by Picture) en PinP (Picture in Picture) -functies, die simultaan meerdere beeldsignalen kunnen weergeven.

FlexScan EV3237-signaalingangen
FlexScan EV3237-signaalingangen. Van links naar rechts: DVI-D, HDMI en twee DisplayPort 1.2- terminals. Rechts hiervan staan de upstream-poort en de lijningang van de USB 3.0-hub. Er is een ingebouwde voedingsbron en hij is ook uitgerust met een netschakelaar voor het uitschakelen van het stroomverbruik, wanneer het scherm niet in gebruik is. Hij is tevens voorzien van drie USB 3.0- downstream-poorten en een hoofdtelefoon-uitgang aan de linkerzijde.

Met gebruik van de picture-by-picture (PbyP) -functie kunnen beelden van verschillende bronnen naast elkaar worden weergegeven op het grote scherm. PbyP ondersteunt veel weergavemodi: horizontaal gesplitst (twee 3840 × 1080 pixels-schermen), verticaal gesplitst (twee 1920 × 2160 pixels-schermen), horizontale splitsing van de linker (of rechter) -helft (1920 × 2160 pixels + twee full HD-schermen) en zowel in horizontale als in verticale richting splitsing in vier schermen (vier full HD-schermen).


Bij de instellingen zijn er nooit lijnen die de schermen verdelen. Dat betekent dat de opstelling met meerdere schermen volledig randloos is, dus is deze gemakkelijk in gebruik. Met een weergave van vier inputs lijkt het alsof er vier 15 - 16" full HD-schermen naast elkaar staan, zonder enige opening tussen hen in.

Met gebruik van de PbyP-functie kunnen beeldsignalen van verschillende pc’s naast elkaar en tegelijkertijd worden weergegeven op een enkel scherm. Er kan uit vijf lay-outs worden gekozen. Het is ook denkbaar dat deze functie zou kunnen worden gebruikt als digitale bewegwijzering voor de gelijktijdige weergave van video’s, reclame en andere informatie.

Met gebruik van de PbyP-functie kunnen beeldsignalen van verschillende pc’s naast elkaar en tegelijkertijd worden weergegeven op een enkel scherm. Er kan uit vijf lay-outs worden gekozen. Het is ook denkbaar dat deze functie zou kunnen worden gebruikt als digitale bewegwijzering voor de gelijktijdige weergave van video’s, reclame en andere informatie.

Picture by Picture-Funktion

Drie beeldsignalen naast elkaar weergegeven met gebruik van de PbyP-functie. De linkerhelft heeft 1920 × 2160 pixels en de boven- en onderzijde van de rechterhelft hebben beide 1920 × 1080 pixels. Als wordt geprofiteerd van het grote 31,5"-scherm en de high -definition 4K-weergave, kan een opstelling met verschillende schermen zonder randen tussen de schermen worden verwezenlijkt.

Drie beeldsignalen met gebruik van de PbyP-functie

Anderzijds, als een klein subscherm voldoende is, kan parallel worden gewerkt met gebruik van de picture-in-picture (PinP) -functie, terwijl van het grote weergavevlak wordt geprofiteerd. Er kan een keuze worden gemaakt uit twee formaten subschermen en ze kunnen in iedere hoek worden geplaatst.

Ook de PinP-functie is beschikbaar. Daarmee kan een klein subscherm over het grote hoofdscherm worden geplaatst. Een mogelijke toepassing is om een video van de Algemene vergadering van aandeelhouders op een subscherm te streamen en tegelijkertijd via het hoofdscherm op de effectenbeurs te handelen.

PinP-functie
PinP-functie
Subscherm weergegeven in de hoek rechtsboven met gebruik van de PinP-functie. Het subschermis kleiner dan het minimale formaat dat PbyP biedt. Daardoor kan er meer van het hoofdschermworden gebruikt, dus is het geschikt voor tegelijkertijd werken en een video afspelen.
Vraag

Full HD (1920 × 1080) en WUXGA (1920 × 1200) laten iets te wensen over bij het bewerken van foto’s en video’s met veel pixels. Moet ik kiezen voor WQHD of ultrabreedbeeld (CinemaScope)? Of is 4K nu al de beste keus?

4K zou zich wel eens sneller kunnen verspreiden dan verwacht. Op het gebied van televisieuitzendingen komen er grote veranderingen aan in de Verenigde Staten, Zuid-Korea en andere landen. In Japan wordt er voor 4K/8K-uitzendingen aan een versneld stappenplan gewerkt. In de pc-wereld is de omgeving voorbereid voor HiDPI en kwamen producten allemaal tegelijk op de markt. Daarnaast zijn gamefabrikanten begonnen met gesprekken over 4K-ondersteuning bij nieuwe games (ondanks dat de vereiste specificaties angstaanjagend hoog zijn). In de komende maanden zal de vraag naar 4K-schermen toenemen en zullen fabrikanten waarschijnlijk hun productie versnellen.

Een stapje lager gaan en kiezen voor WQHD (2560 × 1440 pixels), of veelzijdigheid aan de kant zetten en ultrabreedbeeld selecteren (bijv. met een beeldverhouding van 21:9/2560 × 1080 pixels) zou geen slechte optie zijn als “tussenoplossing” totdat 4K algemeen goed wordt. Deze opties hebben niet de pixeldichtheid van 4K-schermen, dus is vergroting met de schaalbaarheidsfunctie niet vereist en is het gemakkelijk om een grote werkruimte veilig te stellen. Op dit moment bieden ze ook een kostenvoordeel.

Als u momenteel echter al een pc-omgeving hebt voor 4K-weergave en een high-definition-scherm wilt hebben voor gebruik in de komende jaren, dan is er geen reden om de FlexScan EV3237 uit te stellen. Schermen met minder dan 4K kunnen daarentegen snel verouderd raken. Als u dus een gemiddeld tot langetermijngebruik overweegt, kan een 4K-scherm voor u langer nuttig zijn en zich in de loop der tijd uitbetalen.

EIZO’s 27" FlexScan EV2736W-breedbeeld LCD
EIZO’s 27" FlexScan EV2736W-breedbeeld LCD. De resolutie is WQHD (2560 × 1440 pixels/109 ppi). Voor de FlexScan EV3237 was dit het vlaggenschipmodel van de FlexScan EV-reeks, maar als u net bent begonnen met het vergelijken van verschillende producten, dient u de 4K-schermen in uw overwegingen mee te nemen.
Vraag

Ik heb een laptop gekocht met een superhoge pixeldichtheid. Dit is echter niet handig, tenzij ik de schaalbaarheidsfunctie gebruik om de weergave 150 - 200% te vergroten. Zal een 4K-scherm uiteindelijk niet hetzelfde zijn?

Zoals eerder vermeld worden tegenwoordig steeds meer laptops uitgerust met high-definition LCD’s, aangezien HiDPI een praktisch niveau heeft bereikt. Deze producten bieden high-definitionschermen als verkoopargument in de veronderstelling dat schaalbaarheid voor vergroting zal worden gebruikt, zodat een hoge resolutie geen grote werkruimte betekent, zoals dat was toen de weergavedichtheid nog als vaste parameter werd beschouwd.

Zichtbaarheid en leesbaarheid worden in grote mate bepaald door de afstand tussen pixels. De afstand waarop laptops worden bekeken is kleiner dan bij externe schermen het geval is, dus is de pixeldichtheid hoger (ca. 220 ppi op een 13,3" 2560 × 1440 pixels-scherm), wat betekent dat de afstand tussen pixels veel kleiner is (ca. 0,12 mm). Bij een vergroting van 100% zonder de schaalbaarheidsfunctie is de weergave van tekst en pictogrammen te verfijnd.

Tegelijkertijd is de afstand tussen pixels op de FlexScan EV3237 ook klein vanwege het highdefinition- scherm. Als u bijvoorbeeld dezelfde afstand tussen pixels zou willen behouden (ca. 0,27 mm) als op een momenteel algemeen gebruikte 23" full HD-monitor met een scherm met een resolutie van 4K, zou u het schermformaat moeten verdubbelen met een 46"-scherm. Dit wordt in een 31,5"-scherm gepropt, dus is de afstand tussen pixels van nature kleiner.

Dat gezegd hebbende, is bij het 31,5"-scherm het beeld niet zo extreem fijn is als het zou zijn op een 23,8" of 28" 4K-scherm. De afstand tussen pixels is circa 0,18 mm. Als dus de juiste werkplekconfiguratie wordt gekozen en de kijkafstand wordt aangepast, kan het worden gebruikt zonder de schaalbaarheidsfunctie. Wanneer een groot scherm van 31,5" echter van dichtbij wordt gebruikt, is dit vermoeiender voor de ogen en de nek. Dan is het dus raadzaam om de schaalbaarheidsfunctie te gebruiken.

De afstand tussen pixels is niet te klein. Er is dan ook niet veel vergroting vereist. Onder de Windows dpi-instellingen voor het schermformaat is “Gemiddeld - 125%” en hoger vrij bruikbaar, dus kunt u zowel een high-definition-weergave als een grote werkruimte hebben. Als u hem ongeveer hetzelfde als dat van een 23" full HD-scherm (ca. 96 ppi) wilt hebben, kunt u hem op “Groter - 150%” instellen om de weergave in ongeveer hetzelfde tekstformaat te krijgen.

Smaller - 100%
Medium – 125%

Links staat “Kleiner - 100%” en rechts “Gemiddeld - 125%“. Formaat en definitie van
pictogrammen en tekst wijzigen.

Icon in Größe: Größer – 150 %
Icon in Größe: Extra groß –200 %

Links staat “Groter - 150%” en rechts “Extra groot - 200%“. Wanneer de Windows desktop UI is ingesteld op 150%, komt deze dicht in de buurt van de standaard 96 dpi (103% vergeleken met de standaard 96 dpi).

Weergavegebied “Kleiner - 100%“
Weergavegebied “Kleiner - 100%“. Dit is een normale vergroting en de 4K-resolutie van 3840 ×2160 pixels kan volledig worden benut. De pixeldichtheid is rond 140 ppi en de afstand tussen depixels is circa 0,18 mm. Dit is een ongewone instelling, maar het scherm is gemakkelijk te bekijkenop “Gemiddeld- 125%” of “Groter - 150%“.
Weergavegebied op “Groter - 150%“
Weergavegebied op “Groter - 150%“. De schaalbaarheidsfunctie wordt gebruikt voor eenvergroting op 150%, dus is de werkruimte kleiner, maar zijn tekst en pictogrammen veel beterzichtbaar. Dit is de optimale instelling, als u de Windows desktop UI op ongeveer de standaard van96 dpi wilt hebben. Deze instelling biedt een evenwicht tussen definitie en werkruimte.
FlexScan EV3237 vs. FlexScan EV2436W-Z 24,1 Zoll
Links staat de FlexScan EV3237 (31,5"/3840 × 2160 pixels/circa 140 ppi) en rechts de FlexScan EV2436W-Z (24,1“/1920 × 1200 pixels/circa 94 ppi). Wanneer de FlexScan EV3237 wordt ingesteld op een vergroting van 150%, is de weergave van tekst en pictogrammen ongeveer dezelfde als op de FlexScan EV2436W-Z bij een normale vergroting. Zelfs bij een vergroting van 150%, profiterend van het 31,5“-breedbeeldscherm, kunt u zorgen voor een grote werkruimte.
Relatie tussen resolutie, beeldverhouding, pixeldichtheid, pixelafstand en standaard-LCD-schermformaten
Extern scherm
Print tabel
Schermformaat Resolutie Beeldverhouding Pixeldichtheid Puntafstand
31,5" 3.840 × 2.160 pixels 16:9 ca. 140 dpi ca 0,18 mm
28" 3.840 × 2.160 pixels 16:9 ca. 157 dpi ca. 0,16 mm
23,8" 3.840 × 2.160 pixels 16:9 ca. 185 dpi ca. 0,14 mm
29" 2.560 x 1.080 pixels 21:9 ca. 96 dpi ca.0,27 mm
27" 2.560 × 1.440 pixels 16:9 ca. 109 dpi ca. 0,23 mm
24,1" 1.920 x 1.200 pixels 16:10 ca. 94 dpi ca. 0,27 mm
27" 1.920 x 1.080 pixels 16:9 ca. 82 dpi ca. 0,31 mm
24" 1.920 x 1.080 pixels 16:9 ca. 91 dpi ca. 0,28 mm
23" 1.920 x 1.080 pixels 16:9 ca. 96 dpi ca. 0,27 mm
21,5" 1.920 x 1.080 pixels 16:9 ca. 102 dpi ca. 0,25 mm
High-definition-schermen ingebouwd in laptops
Print tabel
Schermformaat Resolutie Beeldverhouding Pixeldichtheid Puntafstand
15,4" 2.880 x 1.880 pixels 16:10 ca. 223 dpi ca 0,12 mm
14" 3.200 × 1.800 pixels 16:9 ca. 256 dpi ca. 0,1 mm
13,3" 2.560 x 1.600 pixels 16:10 ca. 227 dpi ca. 0,11 mm
13,3" 2.560 x 1.440 pixels 16:9 ca. 221 dpi ca.0,12 mm
12" 2.160 × 1.440 pixels 3:2 ca. 216 dpi ca. 0,12 mm
13,3" 1.920 x 1.080 pixels 16:9 ca. 227 dpi ca. 0,11 mm
11,6" 1.920 x 1.080 pixels 16:9 ca. 190 dpi ca. 0,13 mm
Frage

Zijn zeer grote schermen met high-definition-weergave niet vermoeiender voor ogen en schouders?

Verschillende aspecten zijn van belang om de belasting van ogen, nek en schouders tijdens het werk op een pc te verlichten. De minimale vereiste voor schermen is dat LCD-schermoppervlakken van antireflectiekwaliteit zijn om reflectie te minimaliseren en dat helderheid, hoogte en hoek kunnen worden afgesteld.

het algemeen hebben omgevingen met grote schermen en high-definition-weergave de neiging om ogen en schouders extra te belasten. De FlexScan EV3237 heeft echter vele functies om die stress te verminderen. Voor gebruikers van EIZO is de FlexStand een bekende. Deze monitorvoet is bijzonder beweeglijk, met als eigenschappen kantelen, draaien, omhoog en omlaag. Door de grote verstelmogelijkheden en soepele bewegingen is hij geschikt voor iedere gebruiksomgeving.

Hetzelfde geldt voor het instellenvan de helderheid. Deze monitor kan zeer donker worden ingesteld. Uiteraard kan de helderheid ook worden aangepast aan de helderheid van de omgeving. De meest effectieve functie is echter “Auto EcoView.” De ingebouwde verlichtingsensor detecteert de helderheid van de omgeving en stelt het scherm automatische af op de optimale helderheid. Zelfs in een omgeving waar de helderheid verandert, hoeft de gebruiker zich dus geen zorgen te maken.

Er zijn ook verschillende andere functies, zoals de “Papiermodus“, die blauw licht aanzienlijk vermindert en “EyeCare Dimming” (Dimmen voor afstemming op de ogen), die de flikkering regelt die wordt veroorzaakt door het LED-backlight. Een groot voordeel is dan ook dat de belasting van de ogen kan worden verminderd, zonder dat de gebruiker zich bewust hoeft in te spannen.

De hoogte is in grote mate verstelbaar
De hoogte is in grote mate verstelbaar en het scherm kan worden verlaagd tot net boven hetoppervlak, dus kunnen zelfs de grote modellen zo worden opgesteld dat u op natuurlijke wijzeomlaag kijkt naar het scherm.
Settings Auto EcoView
De Auto EcoView-functie biedt zowel een energiebesparingfunctie als ontspanning voor vermoeideogen. De functie kan met de knop voor op het LCD gemakkelijk worden geconfigureerd metgebruik van het OSD-menu.
Settings Auto EcoView
Gebruikers de maximale en minimale waarden instellen voor het automatisch instellen van de helderheid.
Bij het indrukken van de knop op de voorzijde verschijnt het menu direct erboven zodat het gemakkelijk kan worden gebruikt.
Bij het indrukken van de knop op de voorzijde verschijnt het menu direct erboven zodat hetgemakkelijk kan worden gebruikt. Dit menu maakt het mogelijk dat er alleen een markering bovende aan-/uitknop staat.
Vraag

Ik zoek een hoogwaardig scherm dat ik gedurende lange tijd op betrouwbare wijze kan gebruiken. Welk moet ik kiezen?

Grote schermweergaven in deze klasse zijn niet goedkoop. Het spreekt dus voor zich dat u een betrouwbaar scherm wilt kiezen dat u gedurende lange tijd kunt gebruiken. De FlexScan EV3237 voldoet ook aan deze vereiste.
Hij wordt geleverd met een lange garantie van vijf jaar. Wanneer de garantieperiode na vijf jaar is verstreken dan zal een 4K-scherm nog steeds bruikbaar en niet verouderd zijn.

Begeleidende toelichting betreffende verbinding van pc’s met de FlexScan EV3237
4K 60 Hz-weergave is mogelijk met DisplayPort 1.2.
4K 60 Hz-weergave is mogelijk met DisplayPort 1.2.

Het is niet zo moeilijk om pc’s aan te sluiten op een 4K-scherm. Als uw pc een HDMI-poort heeft die HDMI 1.4 of later ondersteunt, is een 4K-scherm mogelijk bij een vernieuwingsfrequentie van 30 Hz.

Als u echter op zoek bent naar een vernieuwingsfrequentie van 60 Hz (4K@60 Hz) zijn er enkele beperkingen. Een belangrijke randvoorwaarde is dat de interface DisplayPort 1.2 of hoger is. 4K@60 Hz-weergave vereist een zeer grote transmissiebandbreedte van 16 Gbps. Zowel DVI (met inbegrip van DualLink) als HDMI 1.4 kunnen niet werken met deze bandbreedte.

De HDMI 2.0 Level B-standaard kan 4K 60 Hz-signalen verzenden via de HDMI 1.4- transmissiebandbreedte, maar de kleurdiepte is YUV 4:2:0, en kleuren zijn onscherp, zodat dit niet geschikt is voor schermen. U zult dus moeten wachten op HDMI 2.0 Level A voor het verzenden van 4K 60 Hz-signalen via HDMI. DisplayPort 1.2 is daarom momenteel de enige manier om 4K 60 Hz-weergave te bereiken.

Andere beperkingen van 4K 60 Hz-weergave behalve de interface kunnen zijn afhankelijk van het type scherm, maar ze vormen geen probleem bij de FlexScan EV3237. De FlexScan EV3237 gebruikt namelijk SST (Single Stream Transport) via DisplayPort voor 4K 60 Hz-transmissie, en kan 4K weergeven zonder enige speciale instellingen. Er zijn echter enkele grafische kaarten die wel DisplayPort 1.2 ondersteunen, maar geen SST. Het is dus verstandigom dit voor de aankoop te controleren.

Enkele producten van andere bedrijven maken gebruik van DisplayPort’s MST (Multi-Stream Transport) als transmissiemethode, wat zorgt voor enkele beperkingen. Bij de MST-methode wordt het 4K-signaal in tweeën gesplitst (twee schermen van 1920 × 2160 pixels), dus dient de extensiefunctie van het grafische stuurprogramma (zoals AMD’s EyeFinity) te worden gebruikt om ze op een enkel scherm te combineren.

Denk aan de schaalbaarheidsinstelling op schermen met een hoge pixeldichtheid, zoals de FlexScan EV3237.
Denk aan de schaalbaarheidsinstelling op schermen met een hoge pixeldichtheid, zoals deFlexScan EV3237.

Of er momenteel echter zoveel nadruk dient te worden gelegd op een 4K 60 Hz-weergave is discutabel. Het vereist behoorlijk veel kracht om 4K-video’s op 60 Hz af te spelen en er zijn nog steeds niet veel 4K 60 Hz-video afspeelmogelijkheden op de markt. Voor gaming kunnen de prestaties aan pc-zijde het tempo waarschijnlijk niet bijbenen. Dagelijkse werkzaamheden, zoals het verplaatsen van de cursor en bladeren, zijn echter vloeiender bij 60 Hz dan bij 30 Hz. Er zijn geen bijzondere problemen bij 30 Hz-weergave, maar met het oog op de toekomst zal de compatibiliteit van een product met 4K 60 Hz-weergave een grotere gemoedsrust bieden.

Na aansluiting is de volgende stap de configuratie van de schaalbaarheidsinstelling. Bij Windows 8.1 kiest u het volgende: “Uiterlijk en personalisatie” -> “Scherm - tekst en andere items groter of kleiner maken“. Er zijn voorinstellingen beschikbaar om mee te beginnen: “Kleiner - 100%” (96 dpi), “Gemiddeld - 125%” (120 dpi) en “Groter - 150%” (144 dpi), maar er bestaan ook aangepaste formaten: “Extra groot - 200%” en “Extra Extra groot - 250%“. De pixeldichtheid op de FlexScan EV3237 bedraagt circa 140 ppi, dus adviseren wij om “Gemiddeld” of “Groter” te gebruiken.

Balans tussen high-definition en groot scherm creëert het comfort dat voorheen simpelweg niet verkrijgbaar was

Zoals hierboven werd uitgelegd, heeft EIZO’s FlexScan EV3237 een pixelafstand die een goede balans biedt tussen 4K high definition-weergave en een grote werkruimte op een 31,5"- breedbeeldscherm, dus voldoet hij aan beide behoeften. Hij heeft het perfecte schermformaat om te genieten van de hoge 4K-resolutie op een pc.

Onlangs zijn er enkele 4K-schermen geïntroduceerd die gebruik maken van TN-schermen met een kleinere kijkhoek om tegen een lagere prijs aangeboden te kunnen worden. De FlexScan EV3237 gebruikt echter een IPS-scherm met een grotere kijkhoek om contrast en kleurveranderingen in verschillende hoeken te minimaliseren. Natuurlijk zit deze boordevol EIZO’s eigen technologie voor beter beeld en vermindering van de vermoeidheid van de ogen, dus is de prestaties van een basis LCD al hoog; zelfs zonder 4K-weergave en groot scherm.

U geniet ongetwijfeld van het comfort, dat in verschillende scenario’s veel groter is dan bij schermen met Full HD-weergave. Denk aan CAD-tekenaars en beurshandelarens, die profiteren van high-definition op een groot scherm, voor normaal zakelijk gebruik, creatief werk waarvoor een omgeving met een hoge resolutie nodig is, werkzaamheden waarbij kleurenbeheer niet noodzakelijk is, en hobbygebruik voor gemiddelde tot gevorderde pc-gebruikers.

De FlexScan EV3237 is een geavanceerd model. Goed nieuws dus voor die gebruikers die de voorkeur geven aan kwaliteit en bruikbaarheid. Dit is een topapparaat dat wordt geleverd met alle elementen die momenteel voor 4K-weergave zijn vereist.

Als u op zoek bent naar een hoogwaardig, groot scherm met high-definition-weergave dat u in alle rust op de middellange tot lange termijn kunt gebruiken, is de FlexScan EV3237 één van de meest interessante kandidaten op uw lijst.

4K-Display mit IPS-Panel
Naast het grote scherm en de high-definition heeft het ook een hoogwaardige weergave met eenIPS-scherm met een brede kijkhoek en biedt hij een soepele gradatie met 10 bit-gammacorrectie.Het kleurspectrum is t equivalent aansRGB.