Weergave-instellingen

Het menu 'Weergave-instellingen' vormt het uitgangspunt voor de meeste monitorinstellingen. Als u het menu wilt openen, klikt u met de rechtermuisknop op het bureaublad en kiest u 'Weergave-instellingen'.

Display-settings-1
Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies 'Weergave-instellingen'.

U kunt eventueel ook in het startmenu op het tandwielpictogram klikken om het algemene menu 'Instellingen' te openen. Kies vervolgens 'Systeem'. Vervolgens wordt automatisch het menu 'Weergave-instellingen' geopend. Is dat niet het geval, controleer dan of aan de linkerkant het tabblad 'Beeldscherm' is geselecteerd.

Display-settings-1
U kunt eventueel ook in het startmenu op het tandwielpictogram 'Instellingen' klikken.
Display-settings-3
Klik vervolgens op 'Systeem'.
Display-settings-4
Controleer of aan de linkerkant het tabblad 'Beeldscherm' is geselecteerd.

Voorheen konden de weergave-instellingen via het Configuratiescherm worden geopend. Als u de Creators Update voor Windows 10 hebt geïnstalleerd, is dat niet meer mogelijk.

Weergaven selecteren en opnieuw rangschikken

Hier kunt u de afzonderlijke instellingen van iedere monitor aanpassen en desgewenst de positie van de monitoren wijzigen. Als u bijvoorbeeld twee monitoren boven elkaar plaatst, kunt u het tweede monitorrechthoek boven het eerste slepen. Als u twee monitoren naast elkaar plaatst, zet u de rechthoeken naast elkaar. Daarnaast kunt u de instellingen van iedere monitor aanpassen. Daarvoor selecteert u een monitorrechthoek en wijzigt u de instellingen eronder.

Select-and-rearrange-1

Als u de resolutie wijzigt, wordt de grootte van het rechthoek aangepast. De pixeldichtheid (DPI) wordt daarentegen niet weergegeven. Als u dus bijvoorbeeld twee monitoren van 27 inch hebt en de ene een resolutie van 4K heeft en de andere van 2560 x 1440, dan wordt de tweede monitor kleiner dan die met 4K weergegeven. Deze functie stond voorheen onder de 'Geavanceerde instellingen', maar is nu te vinden in het hoofdmenu 'Beeldscherm'.

Select-and-rearrange-2
De resolutie-instellingen waren voorheen te vinden onder 'Geavanceerde instellingen'.
Select-and-rearrange-3
Nadat u de Creators Update voor Windows 10 hebt geïnstalleerd, vindt u ze in het menu 'Beeldscherm'.

Voorheen was deze monitorlay-out altijd zichtbaar, ook als er maar één monitor was aangesloten. Nadat u de Creators Update hebt geïnstalleerd wordt dit menu niet weergegeven als er maar één monitor is aangesloten. Zijn er twee monitoren aangesloten en wordt dit menu niet weergegeven, dan wordt een van de monitoren niet herkend. U kunt via de functie 'Meerdere beeldschermen' kijken of het beeldscherm wordt herkend.

Select-and-rearrange-4
Voorheen werd het monitorlay-outmenu ook weergegeven als er maar één monitor was aangesloten.
Select-and-rearrange-5
Nadat u de Creators Update voor Windows 10 hebt geïnstalleerd, wordt het monitorrechthoek niet weergegeven als er maar één monitor is aangesloten. Als uw computer de tweede monitor niet herkent, kunt u via de functie 'Meerdere beeldschermen' kijken of het beeldscherm wordt herkend.

Kleur

Hier vindt u de schakelaar 'Nachtlamp', een nieuwe Windows-functie die met de Creators Update wordt geïnstalleerd. Met de functie 'Nachtlamp' wordt de kleurtemperatuur van uw monitor bediend, dus of de kleuren warmer of kouder worden weergegeven. Koude kleuren hebben een sterkere stimulerende werking op de ogen dan warmere kleuren. Als u langere tijd naar koud licht kijkt, kunnen uw ogen bovendien vermoeid raken en uw biologische klok worden beïnvloed. Om dit te voorkomen, kijken veel mensen tegen het eind van de dag liever naar warmer licht, dat aan de zonsondergang doet denken.

Color-1

Als u de instellingen voor de nachtlamp wilt openen, klikt u op 'Instellingen voor nachtlamp'. In de nachtlampinstellingen kunt u de kleurtemperatuur aanpassen en een schema instellen. U stelt de gewenste kleurtemperatuur in met de regelaar 'Kleurtemperatuur 's nachts'. Als u het balkje naar links sleept, worden de kleuren warmer en roder. Als u het balkje naar rechts sleept, worden de kleuren natuurlijker en blauwer. U kunt instellen dat de nachtlamp automatisch bij zonsopgang wordt ingeschakeld en met zonsondergang wordt uitgeschakeld. Gebruik hiervoor de optie 'Zonsondergang tot zonsopgang' of stel precieze uren in. U kunt de functie eventueel ook handmatig in- of uitschakelen via het menu 'Beeldscherm'. Houd er rekening mee dat het kleurenbeheer wordt beïnvloed als u de kleurtemperatuur wijzigt. Schakel deze functie daarom uit als u met kleurenbeheer moet werken.

Color-2

Deze functie lijkt op de functie 'Paper-modus' van EIZO. Daarbij wordt het licht dat de monitor uitstraalt warmer en is tekst beter leesbaar. De functie lijkt ook op de dimfunctie van de software Screen InStyle en Screen Manager Pro, waarbij de kleurtemperatuur met het verloop van de dag meekleurt. Bij de nachtlamp wordt de kleurtemperatuur maar één keer per dag gewijzigd.   

Gebruikt u deze functie met een EIZO-monitor die over de functie 'Paper-modus' beschikt, houd er dan rekening mee dat de kleurtemperatuur erg rood kan worden als u de nachtlamp en de Paper-modus tegelijkertijd gebruikt (zie hieronder). Daarnaast kan deze functie bij EIZO-monitoren met Screen InStyle of Screen Manager Pro de dimfunctie in de weg zitten als deze is ingeschakeld. We raden aan alleen de software van EIZO of alleen de nachtlamp van Windows te gebruiken, en niet beide functies tegelijkertijd.

Color-3
Als u de Paper-modus van EIZO en de nachtlamp tegelijkertijd gebruikt, kan het beeldscherm rood worden.

Schaal en lay-out

Scale-and-layout-1

De grootte van tekst, apps en andere items wijzigen


Met deze instelling kunt u de grootte van bijvoorbeeld tekst, apps en pictogrammen op alle monitoren wijzigen. Als u bijvoorbeeld op een monitor met een hoge pixeldichtheid (zoals een 4K-monitor van 27 inch) tekst op 100% bekijkt, wordt de tekst heel klein en wellicht slecht leesbaar. In Windows 10 wordt automatische de beste weergave-instelling voor de PPI-waarde van uw monitor aanbevolen. Wilt u deze instelling toch wijzigen, dan kunt u dat hier doen.

Scale-and-layout-2
4K-monitor bij 100% (pictogrammen en tekst zijn klein en niet duidelijk)
Scale-and-layout-3
4K-monitor bij aanbevolen 150% (pictogrammen en tekst zijn duidelijk)
Scale-and-layout-4
4K-monitor bij 200% (pictogrammen en tekst zijn groot; deze instelling is nuttig voor slechtzienden)

In het bovengenoemde voorbeeld is een 4K-monitor van 27 inch met 163 PPI gebruikt. De monitor heeft een aanbevolen tekstgrootte van 150% ter compensatie van de hoge pixeldichtheid.

In Windows 10 kon u de instelling 'Grootte van tekst wijzigen' met een schuifbalk aanpassen. Nadat u de Creators Update hebt geïnstalleerd, doet u dit met een vervolgkeuzemenu met verschillende procentuele opties. Gebruik de instelling die u zelf het fijnst vindt. Houd er wel rekening mee dat deze instelling voor iedere aangesloten monitor anders is. Als u een tweede monitor hebt aangesloten, selecteert u deze door op het juiste genummerde rechthoek te klikken. Pas vervolgens de instellingen voor de tekstgrootte aan.

Scale-and-layout-5

Resolutie

Met deze resolutie-instellingen kunt u de juiste weergave-resolutie selecteren. In Windows 10 wordt automatisch de standaardresolutie van uw monitor herkend en aanbevolen. U kunt de weergegeven resolutie echter wijzigen als u dat wilt.

Voorheen vond u deze instellingen in Windows 10 in de geavanceerde instellingen. Nadat u de Creators Update hebt geïnstalleerd, vindt u deze optie meteen in het menu 'Beeldscherm'.

Resolution-1
De resolutie-instellingen waren voorheen te vinden onder 'Geavanceerde instellingen'.
Resolution-2
Nadat u de Creators Update hebt geïnstalleerd, vindt u ze in het menu 'Beeldscherm'.

ClearType-tekst afstemmen

ClearType-tekst afstemmen is een programma dat al langer in Windows beschikbaar is. Het is bedoeld om de weergave van de tekst aan de hand van een aantal tests precies op uw persoonlijke voorkeur af te stemmen. Als u vetgedrukte tekst bijvoorbeeld fijner vindt lezen, kunt u met dit programma instellen dat systeemtekst vet wordt weergegeven.

Voorheen was dit programma in het Configuratiescherm te vinden. Nadat u de Creators Update hebt geïnstalleerd, staat het programma daar echter niet meer. Als u dit programma wilt gebruiken, moet u het via het zoekveld in de taakbalk zoeken. Als u echter via het Configuratiescherm zoekt, worden er geen resultaten weergegeven.

Clear-type-1
'ClearType' in het zoekveld van de taakbalk zoeken
Clear-type-2
'ClearType' in het Configuratiescherm zoeken, levert geen resultaten op

Appmenu

Na de Creators Update zijn alle programma's en apps in een speciaal appmenu te vinden. Voorheen vond u programma's en apps in de systeeminstellingen.

Apps-Menu-1

In dit nieuwe appmenu kunt u kiezen waar programma's en apps moeten worden gedownload: van internet (met of zonder waarschuwing) of alleen in de Windows Store. Daarnaast kunt u hier programma's en apps verwijderen.

Apps-menu-2

Meer nuttige informatie:

Instructies voor het gebruik van de Windows 10-functie 'Meerdere beeldschermen'