EIZO REFERENTIE - STEFAN FORSTER
CHASING LIGHT - Leven voor landschapsfotografie
Toen hij 18 jaar was, kon Stefan Forster het opbrengen om geheel alleen door het zuidelijke hoogland van IJsland te trekken. Met op zijn rug een uitrusting van 36 kg legde hij in 13 dagen 189 km te voet af. Ook destijds nam hij er al een mee: een camera. Terug in Zwitserland was het voor Forster duidelijk wat zijn beroep zou moeten worden. Volhardend en zonder compromis volgde de Zwitser sindsdien zijn doel om van de landschapsfotografie zijn beroep te maken. Nu, op 31-jarige leeftijd, is hij één van de beste landschapsfotografen van Europa en heeft hij zijn eigen, succesvolle fotoacademie in Wil. In 2015 begeleidde hij een filmteam naar IJsland – de film Lighthunter werd onlangs op de Zwitserse televisie uitgezonden en deze zomer kwam zijn eerste grote fotoboek Chasing Light op de markt.
Forster heeft ontelbare reizen gemaakt, onder andere naar Australië, Tasmanië, Tibet, Antarctica, Noord-Amerika, Groenland, Indonesië, het Caribische gebied, Namibië, Nieuw-Zeeland, Micronesië en talloze Europese landen. Altijd was hij op zoek naar spectaculaire natuur en het perfecte licht.
Naar ongebruikte motieven speuren
De liefde voor IJsland, de eerste bestemming van Forster, is tot op heden gebleven. Sindsdien heeft hij het eiland talloze keren bezocht. Om op IJsland ook tot de laatste fotospots zonder mensen door te dringen, liet Forster een eigen superjeep-camper bouwen die nu, naast op IJsland, ook op alle verkenningsreizen wordt ingezet. Met name op IJsland is er in de afgelopen jaren in de landschapsfotografie zeer veel veranderd.
Vroeger was men op veel locaties helemaal alleen; tegenwoordig worden vele prachtige fotospots overstroomd en wordt het telkens moeilijker om echt unieke foto's te maken. Natuurlijk zijn er nog talloze, steeds meer afgelegen locaties te ontdekken, maar: "Veel fotografen willen beelden van bekende motieven die al ontelbare keren werden gefotografeerd. En toch dienen de beelden nieuw, ongebruikt en verrassend te zijn," legt Forster het dilemma uit.
Het bekende in nieuw perspectief
Naast uitvoerig onderzoek en een goede planning om op de juiste tijd op de juiste plaats te zijn, gebruikt Stefan Forster al geruime tijd een bijzonder hulpmiddel: Lang voordat deze grootschaliger werden ingezet, gebruikte Forster al multicopters (drones) om zijn professionele full-frame foto-uitrusting (op dit moment de Nikon D810) in de lucht te krijgen en op die manier foto's uit perspectieven mogelijk te maken die te voet nooit zouden kunnen worden gerealiseerd. "De oktokopter ontsluit voor mij de derde dimensie die vanwege zijn aard voor fotografen slechts zeer beperkt beschikbaar is," vertelt Forster.
Vaak neemt Forster in zijn uitrusting ook een vouwkajak mee. Dit slechts 22 kg lichte watervoertuig stelt de Zwitser in staat om plaatsen te bereiken die voor een grotere boot ontoegankelijk zouden zijn – of het nu de gletsjermeren op IJsland, de Groenlandse kusten of de moerassen van Louisiana of Texas zijn.
Kansen en risico's afwegen
Daarbij is het telkens van belang om een afweging te maken tussen enerzijds unieke motieven en prachtige perspectieven en anderzijds de mogelijke risico's en gevaren: Forster kan weliswaar met zijn kleine, wendbare kajak heel dicht in de buurt van ijsbergen en gletsjers komen, maar als de gletsjer op dat moment afkalft – dus dat een stuk ijs afbreekt en in het water valt of als een ijsberg draait, omdat het zwaartepunt door het smeltpunt is veranderd, dan ontstaat er levensgevaar; tenslotte zou hij in het ijskoude water slechts enkele minuten kunnen overleven.
De aansporing en beloning voor Forsters moeite en risico's zijn foto's van een ongelofelijke schoonheid. Maar hoe ver ga je, wat riskeer je – een afweging maken tussen kansen op unieke foto's en de daaraan verbonden risico's is voor Forsters werk een steeds aanwezige balancering op het randje van de afgrond. Ondanks de beste planning en uitrusting komt de fotograaf altijd opnieuw in netelige situaties terecht: De laatste keer in april toen hij in de Chileense Andes, ver van de bewoonde wereld door een niet voorspelde sneeuwstorm met bijna 50 cm sneeuw en een temperatuurdaling naar -23 °C werd verrast.
Alleen met veel geluk en grote inspanning kon hij zich in een Chileense legerpost redden en daar het slechte weer uitzitten. Om ook op afgelegen plaatsen hulp te kunnen inroepen, behoort een iridium satelliettelefoon altijd tot de uitrusting van Forster. Met deze kan hij niet alleen om hulp roepen – deze stelt hem ook in staat om met zijn vrouw en zijn driejarige zoon contact te houden, wanneer ze niet meegaan op reis.
Stefan Forster tijdens het interview:
Twijfel je op je riskante reizen nooit, juist met je jonge gezin?
Stefan Forster: Ik denk zeer goed na welke risico's ik neem en plan mijn expedities zeer nauwkeurig. Maar het klopt wel: tot een bepaald punt neem ik risico's en sommige omstandigheden kan ik gewoon niet beïnvloeden. De landschapsfotografie is echter mijn roeping. Ik kan niet anders – het is de zin van mijn leven.
Welke betekenis heeft beeldbewerking voor jou?
Forster: Ik wijs elk soort beeldmanipulatie af. De natuur schenkt ons zulke ongelofelijke ogenblikken met vrijwel bovenaardse kleuren en lichtsferen. En deze wil ik beleven en vasthouden. De heldin van mijn foto's is de natuur en niet de fotograaf. Mijn taak is alleen om de kijker te tonen hoe prachtig onze planeet is en wat er moet worden beschermd. Gemanipuleerde foto's maken het geheel minder bijzonder en authentiek.
Bewerk je je beelden helemaal niet?
Forster: Natuurlijk bewerk ik mijn beelden. Beeldbewerking begint al bij de opname: Ik probeer altijd om mijn beelden door het gebruik van pool-, grijs- en grijsverloopfilters al zo te fotograferen dat het staafdiagram er perfect uitziet. Op de PC worden de beelden dan nog in Lightroom geoptimaliseerd. Mijn optimalisatie bestaat echter alleen, en dat garandeer ik, uit het algemene en gedeeltelijk aanpassen van de helderheid (verloopfilter, radiaalfilter, enz.).
Sinds dit jaar ben je Global ColorEdge Ambassador van EIZO. Welke betekenis heeft de monitor in jouw beeldbewerkingsworkflow?
Forster: De monitor is het centrale onderdeel van mijn digitale donkere kamer. Alleen een gekalibreerde, grafische monitor laat mij het bestand zien, zoals het er daadwerkelijk uitziet. En alleen wanneer daaraan is voldaan, heb ik een kans dat mijn beelden als afdruk of in mijn boek er ook zo uitzien, zoals ik op de monitor heb gezien. Bovendien vind ik het zeer belangrijk dat mijn monitoren over het complete oppervlak absoluut homogeen zijn en de complete Adobe RGB-kleurruimte afdekken. Want juist in de in de natuurfotografie zeer belangrijke blauw- en groentinten biedt de Adobe RGB-kleurruimte aanzienlijk meer kleuren dan de sRGB-kleurruimte. Pas met een zogenoemde Wide-Gamut-monitor kan ik het volledige potentieel van mijn foto-uitrusting benutten en de spectaculaire schoonheid van de kleuren in de natuur vasthouden.
Welke monitoren gebruik je momenteel?
Forster: Al twaalf jaar gebruik ik EIZO. Het meeste werk ik momenteel op de ColorEdge CG318-4K. De monitor biedt mij met zijn 31 inch echt veel ruimte en de 4K-resolutie heeft een waanzinnig goede scherpte. En dankzij de ingebouwde kalibratiesensor kan ik erop vertrouwen dat de monitor altijd perfect is gekalibreerd.
Wat ben je hierna van plan?
Forster: Ik sta versteld van het extreme succes van mijn eerste fotoboek Chasing Light – al na drie weken was de eerste uitgave uitverkocht en moest de tweede uitgave worden gedrukt. Dit succes motiveert mij om aan een volgend boek te gaan werken. Bovendien zal ik in 2018 eerst met Explora door heel Zwitserland toeren met mijn nieuwe diashow In het rijk der lichten. Dezelfde voordracht zal ook op de Mundologia in Freiburg te zien zijn. Verder streef ik hetzelfde doel na als altijd: het portfolio steeds vergroten en de mensen de schoonheid van de natuur laten zien.
Over Stefan Forster

"De 31-jarige Zwitserse natuurfotograaf, Stefan Forster, is zes maanden in het jaar in de wereld onderweg. De rest van het jaar runt hij een fotoacademie in Wil in het kanton Sankt Gallen. In de zomer van 2017 verscheen zijn eerste fotoboek Chasing Light. In het boek dat bij de uitgeverij teNeues is verscheen, kunnen 160 van de mooiste foto's van Stefan Forster worden bewonderd.