Dierenfotograaf Tanja Brandt
Het begon met de vriendschap tussen hond en uil
De modellen in haar hartverwarmende foto’s heten Ingo, Gandalf, Klaus Bärbel en Poldi. Het zijn een Belgische herder, een woestijnarend en talloze uilen. Sinds een aantal jaren inspireert fotografe en valkenier Tanja Brandt de Duitse en internationale fotowereld met haar aandoenlijke dierenportretten. Ze werkt momenteel aan drie nieuwe boeken en koos daarom voor de ColorEdge CG2730.
"De EIZO doet precies wat ik hoopte: hij laat me exact zien wat er in het bestand is opgeslagen. Zo weet ik niet alleen zeker dat de beeldweergave online klopt, maar kan ik ook vooraf in de Softproof-modus bekijken hoe mijn foto’s eruitzien als ik ze met printer X op papier Y afdruk en ze daarvoor optimaliseren."
Dierenfotografe Tanja Brandt
Boek "Wo die Liebe hinfliegt" (Waar de liefde heenvliegt)

Haar eerste boek Wo die Liebe hinfliegt (Waar de liefde heenvliegt) vertelt het verhaal van een bijzondere liefde tussen dieren. Het is inmiddels al aan de 6e druk toe en komt in februari 2018 zelfs in China uit. Haar tweede boek Ich lass dich nie im Regen stehen (Ik zal je nooit in de steek laten) is een kinderboek dat eind 2017 werd gepubliceerd. In de afgelopen zomer volgde de als administratief medewerkster opgeleide Brandt een aantal workshops, waarna ze deze winter de tijd neemt om aan maar liefst drie boeken tegelijk te werken. In 2018 zal niet alleen een vervolg op Wo die Liebe hinfliegt verschijnen, maar wil ze ook een boek over valkerij en een boek over dierenfotografie gericht op uilen en roofvogels uitbrengen.
Wintertijd computertijd

Hoewel er in de winter veel werk op locatie zal plaatsvinden, zal Brandt nog meer uren aan de pc doorbrengen. De nieuwe foto’s moeten immers worden bewerkt en daarnaast gaat ze op zoek naar geschikte foto’s in haar archief. Voor Brandt is dat echter geen probleem: “Ik hou van beeldbewerking en kan dat nachtenlang met plezier doen”, zegt ze enthousiast. Ze brengt per slot van rekening ook veel tijd door in de frisse buitenlucht.
Tot nog toe was het voor de fotografe altijd erg lastig om de foto’s nauwkeurig weer te geven op al haar monitoren. “Ik heb weliswaar een goede kalibratiesensor gekocht, maar ook na de kalibratie zat er nog veel verschil tussen de beeldweergave op mijn monitoren en notebook. Ik wist nooit welke monitor het beeldbestand nou echt zuiver weergaf. Dit was vooral vervelend wanneer ik foto’s op sociale netwerken plaatste en merkte dat deze er online heel anders uitzagen dan de bedoeling was”, vat Brandt haar ervaring samen.
Als fotograaf heb je uiteraard geen invloed op de manier waarop de mensen die je werk bekijken hun monitoren thuis instellen. Maar de foto’s moeten er toch minstens perfect uitzien bij degenen die gebruikmaken van een gekalibreerd systeem. Om dat te bereiken plaatste Brandt haar foto’s vaak in eerste instantie onzichtbaar voor anderen op sociale media en websites. Vervolgens controleerde ze de weergave op meerdere monitoren en haar smartphone, voordat ze de foto’s uiteindelijk openbaar maakte. Iedereen begrijpt dat dit geen bevredigende workflow was.
"Je hebt een EIZO nodig"
In de vele gesprekken die ze met andere fotografen had, kreeg Brandt steeds hetzelfde advies: Als je het perfect wilt doen, heb je een ColorEdge van EIZO nodig. Zo gezegd, zo gedaan. De natuurfotografe de compleet uitgeruste 27 inch grafische monitor met ingebouwde kalibratiesensor ColorEdge CG2730 gedurende vier weken getest. (Zie ook test in: Pictures – das Foto-Magazin 7-8/2017). Haar conclusie: “De EIZO doet precies wat ik hoopte: hij laat me exact zien wat er in het bestand is opgeslagen. Zo weet ik niet alleen zeker dat de beeldweergave online klopt, maar kan ik ook vooraf in de Softproof-modus bekijken hoe mijn foto’s eruitzien als ik ze met printer X op papier Y afdruk en ze daarvoor optimaliseren.”
Brandt is vooral enthousiast over het feit dat de monitor zichzelf kan kalibreren: “Hierdoor kan ik de kalibratie niet vergeten, hoef ik me niet druk te maken om de techniek en kan ik me in plaats daarvan volledig op het creatieve proces, dat wil zeggen de beeldbewerking concentreren.” Het was dus al snel duidelijk: de EIZO moet blijven!
Kleurruimte
Tot nu toe heeft de dierenfotografe haar workflow in de sRGB-kleurruimte uitgevoerd. Dat gaat binnenkort veranderen. Met de CG2730 heeft Brandt nu de mogelijkheid om haar foto’s in de veel grotere AdobeRGB-kleurruimte te bewerken. “Vooral in de verzadigde groene en blauwe tinten is de AdobeRGB-kleurruimte beduidend groter”, weet Brandt. En dat zijn precies de kleuren die er in de meeste natuurfoto’s uitspringen.
Op internet is weliswaar alleen de sRGB-kleurruimte bruikbaar, maar veel moderne druktechnieken zijn inmiddels in staat om kleuren weer te geven die buiten de sRGB- maar binnen de AdobeRGB-kleurruimte liggen. De fans van Brandt kunnen zich dus op veel nieuwe verhalen en indrukwekkende foto’s van Poldi, Uschi en Ingo verheugen, die in de toekomst volkomen kleurgetrouw bewerkt kunnen worden.