"Voor mij is een kleurgetrouwe workflow van essentieel belang. Ik moet er immers zeker van kunnen zijn dat ik op de PC de daadwerkelijke kleuren te zien krijg. Alleen zo is gewaarborgd dat mijn foto's er bij de opdrachtgever of in een boek precies zo uitzien als de bedoeling is. Dankzij de geïntegreerde sensor van mijn CG2730 ben ik ervan verzekerd dat de monitor altijd perfect gekalibreerd is. Ik heb hem namelijk zo ingesteld dat hij zichzelf regelmatig zelf corrigeert.“

Uli Kunz

De ene keer laat Kunz zich in een kleine rubberboot urenlang door Arctische wateren slepen om zich bij de eerste waarneming van orka's met zijn camera in het ijskoude water te laten vallen, en enkele weken later neemt hij deel aan een grotduikexpeditie in Frankrijk. Om een paar dagen later weer in het glasheldere, 30° warme water van de Indische Oceaan te duiken om de dramatische verbleking van koraal van de Maledivische koraalriffen te documenteren. Hoe afwisselend de geografische bestemmingen van Kunz ook zijn, een hoger doel staat altijd op de eerste plaats: hij wil altijd het bijzondere van de onderwaterwereld vastleggen. Om de grootste biotoop op onze aarde te beschermen, heeft de fotograaf uit Kiel deze beelden van dieren en planten nodig, omdat de meeste mensen ze anders nooit te zien zouden krijgen. 

Speciale uitrusting vereist

De onderwaterfotografie stelt in vergelijking tot de fotografie boven water niet alleen eisen aan duikvaardigheden en -uitrusting, maar ook aan de foto-uitrusting en belichting. “Onder water zijn fantastische kleuren te vinden”, aldus Uli Kunz. De uitdaging bestaat er echter in deze kleuren ook zichtbaar en dus fotografeer- en filmbaar te maken: met toenemende diepte filtert het water eerst de rood- en daarna oranje- en geeltinten uit het lichtspectrum. Er blijven alleen nog verzadigde cyaan- en blauwtinten over. En op grote diepte, in wrakken en grotten, is er vaak helemaal geen natuurlijk licht meer aanwezig. Om de kleuren onder water zichtbaar te maken, moet de onderwaterfotograaf zijn licht in de vorm van flitsers of lampen zelf meebrengen. 

De kleurruimte is van essentieel belang

Met de juiste belichting zijn overal ter wereld ongelofelijke kleuren te vinden, niet alleen in de tropische koraalriffen, maar ook in de ijskoude Noorse fjorden, één van de favoriete duikgebieden van Kunz: “In mijn onderwaterfoto's zijn niet alleen de alomtegenwoordige blauw- en cyaantinten te zien, maar ook verzadigde rood-, groen- en geeltinten. De Adobe RGB-kleurruimte is hiervoor onmisbaar. Daarom maak ik gebruik van een Wide Garmut-monitor om de hele kleurenpracht van de onderwaterwereld überhaupt verder te kunnen bewerken, ik heb tenslotte veel moeite gedaan om die kleuren vast te leggen!” 

“Op dit moment gebruik ik hiervoor de EIZO ColorEdge CG2730. Dankzij zijn scherpe en contrastrijke beeld en de volledige Adobe RGB-kleurruimtedekking kan ik het volledige potentieel van mijn foto's zichtbaar maken en voor mijn lezingen, boeken of andere publicaties optimaliseren”, vertelt Kunz. 

Voor de onderwaterfotograaf is de geïntegreerde kalibratiesensor hierbij bijzonder praktisch: “Voor mij is een kleurgetrouwe workflow van essentieel belang”, aldus Kunz. “Ik moet er immers zeker van kunnen zijn dat ik op de PC de daadwerkelijke kleuren te zien krijg. Alleen zo is gewaarborgd dat mijn foto's er bij de opdrachtgever of in een boek precies zo uitzien als de bedoeling is. Dankzij de geïntegreerde sensor van mijn CG2730 ben ik ervan verzekerd dat de monitor altijd perfect gekalibreerd is. Ik heb hem namelijk zo ingesteld dat hij zichzelf regelmatig zelf corrigeert.”

Bescherming van de onderwaterwereld

Als Kunz niet onder water bezig is, gaat hij in Duitsland met zijn fotoshows op tournee en strijdt hij o.a. met talloze tv-optredens voor de bescherming van bedreigde biotopen onder water. Bovendien voert hij samen met zijn vier collega's van het duikbedrijf voor onderzoek Submaris talloze onderzoeks- en documentatieopdrachten uit.

Over de fotograaf

Uli Kunz, geboren in 1975, woont in Kiel en is een succesvol zeebioloog, onderzoeksduiker en onderwaterfotograaf resp. cameraman. Zijn foto's verschijnen in tijdschriften zoals Geo of National Geographic.

Met vier andere onderzoeksduikers behoort hij tot het team van Submaris, een aanbieder voor onderzoeksduiken voor de wetenschap en media.

Uli Kunz filmt dolfijnen in de Kieler Förde

Een onderwaterfotograaf aan het werk