Groeiende vraag naar digitale transformatie

Vrijwel alle modehuizen – en hun leveranciers – houden zich momenteel bezig met de digitale transformatie. Ze zoeken virtuele manieren om kleuren, texturen, patronen, foto's en 3D-objecten uit te wisselen en zodoende een groot deel van hun processen voor design, sampling en kwaliteitsborging te digitaliseren. Het voordeel ligt voor de hand: tijdrovende koerierszendingen worden overbodig en ook een hoop e-mailverkeer valt weg.

“Om digitale proeven consequent en scherp te kunnen verwerken, moet iedereen in het proces – alle designers, productontwikkelaars, merken en fabrikanten - hetzelfde platform werken en dezelfde taal spreken, ook als het gaat om kleur.”
Olaf Kölling, directeur van ColorDigital.
Dat is precies wat de DMIx-cloud van ColorDigital kan leveren. Als partner van het Duitse Mode Instituut (DMI) is het Keulse bedrijf diep geworteld in de modesector en weet het precies wat de branche nodig heeft. In 2013 is ColorDigital opgericht, en sindsdien werkt het bedrijf eraan om het digitale platform te bouwen dat de mode- en textielindustrie nodig heeft voor een succesvolle digitale transformatie. De grootste uitdaging hierbij is de “gedeelde taal”. De waarneming van kleuren en materialen is altijd sterk afhankelijk van het licht waarmee ze worden belicht. Kleurwaarneming is over het algemeen een vrij subjectief proces, dus de belangrijkste succesfactor voor het gehele concept is om kleuren objectief te maken.
Het digitale platform: de DMIx-cloud
Kölling licht de kern toe van de oplossing die ColorDigital heeft ontworpen: “Om verschillen tussen belichtingssituaties weg te filteren uit de workflow, hebben we de kleurinformatie in de DMIx-cloud vanaf het begin af aan uitsluitend uitgewisseld in spectrale waarden.” Hierdoor speelt de gebruikte belichting geen rol meer. Een andere foutbron: verschillen in het kleurenbeheer van verschillende besturingssystemen, browsers en apparaten. Op dit vlak is ColorDigital erin geslaagd om een kleurechte en consistente workflow op te zetten met behulp van online en bureaubladtoepassingen. Ondertussen wordt de cloud niet meer alleen gebruikt voor kleurinformatie, maar ook voor texturen en foto's. Zo kunnen gebruikers niet alleen de pure kleurinformatie digitaal vastleggen, maar ook andere eigenschappen van het materiaaloppervlak, zoals de mate van reflectie en de driedimensionale textuur.

De monitor als visuele kerncomponent van de DMIx-cloud
Gerd Willschütz, mededirecteur van ColorDigital: “De geregistreerde gegevens kunnen extreem nauwkeurig zijn, maar een digitale visuele sampling van stoffen is niet mogelijk zonder een monitor die de gewenste gegevens ook absoluut onvervalst kan weergeven, met een zo groot mogelijke kleurruimte om zoveel mogelijk kleuren weer te geven die zijn opgeslagen in onze digitale assets. Daarom hebben we vanaf het begin gekozen voor de ColorEdge-monitoren van EIZO, en we bevelen ze ook aan bij onze klanten.” De grote kleurruimte van de ColorEdge Wide Gamut-monitoren maakt het ook mogelijk om bijzonder verzadigde kleuren goed weer te geven. Bovendien garanderen de 16-bits 3D-Look-Up-Tabel (LUT) en de kleurweergave in 10 bits absoluut vloeiende, zachte kleurverlopen. De Digital Uniformity Equalizer zorgt voor een homogene beeldweergave over het volledige displayoppervlak van de monitor. En dankzij de lange on-site garantie van 5 jaar blijft ook de Total Cost of Ownership goed voorspelbaar. Vooral de monitoren uit de CG-serie zijn perfect als referentiemonitor voor digitale samplingprocessen. Met de ingebouwde kalibratiesensor voor hardwarekalibratie kan de benodigde regelmatige kalibratie worden geautomatiseerd. Zo blijven beheer en ondersteuning tot een minimum beperkt. Vooral in bedrijven met meerdere werkplekken waarop kleurecht moet kunnen worden gewerkt, is het centrale beheer van de ColorEdge-monitoren met de ColorNavigator 7 kalibratiesoftware ideaal.

“We werken nauw met EIZO samen en we zijn ermee bezig om functies voor kleurenbeheer, zoals de hardwarekalibratie van EIZO-monitoren, te integreren in onze oplossing. Het is mooi om met een sterke partner zoals EIZO te kunnen samenwerken binnen onze expertisealliantie van de Digital Textile Connection.”
Gerd Willschütz van ColorDigital.

Expertisealliantie “Digital Textile Connection”
Om deze complexe workflow correct te laten werken, is er meer hardware en software nodig dan alleen de centrale cloud, de bijbehorende online en bureaubladtoepassingen en de ColorEdge-monitoren van EIZO. Om klanten een totaaloplossing te kunnen bieden met een zo eenvoudig mogelijk beheer, hebben de overige bedrijven zich aangesloten bij een expertisealliantie genaamd de Digital Textile Connection. Hierin werken de marktleiders en innovatieleiders van de branche samen om gebruikers van de DMIx-cloud een compleet pakket te bieden - van gegevensregistratie tot weergave en uitvoer - dat gebruiksvriendelijk werkt zonder grote technische problemen.
Zo biedt x-rite bijvoorbeeld verschillende opties om gegevens over kleurinformatie en materiaalkenmerken vast te leggen, van eenvoudige spectraalfotometers tot een bijzonder geavanceerde TAC7-scanner. Bovendien biedt x-rite ook een Virtual Light Booth voor 3D-visualisaties.
De softwarespecialist Assyst heeft zich met zijn Vidya-software toegelegd op de virtuele modellering van textielstructuren.
Epson biedt talrijke printers aan voor sublimatiedruk om digitaal verzonden samples na ontvangst direct af te drukken, zodat ze zonder lange verzendtijden beschikbaar zijn.
Een van de voorbeelden van een geslaagde digitale workflow met de DMIx-cloud is Peter Büdel GmbH, uit het Duitse Laufach. Het bedrijf is gespecialiseerd in oplossingen voor accessoires. Dankzij de snelheid en de flexibiliteit van de digitale workflow kan het zijn klanten in bijzonder korte tijd individuele producten leveren.
Totaaloplossingen voor digitale workflows – de weg naar de toekomst
ColorDigital is er samen met zijn partners van de Digital Textile Connection in geslaagd om een gebruiksvriendelijk totaalpakket te leveren, dat digitale samenwerking en transformatie zo eenvoudig mogelijk maakt voor bedrijven in de mode- en textielsector. Hiermee kunnen ze inspelen op de steeds sneller wisselende eisen uit de markt, en hun marktpositie voor de toekomst beschermen of zelfs uitbreiden.
In de showroom van ColorDigital in Keulen kunnen geïnteresseerden uit de textielbranche vrijwel de gehele opstelling bekijken, om de passende ColorEdge-monitoren uit te kiezen voor hun individuele behoeften.