De new BFF Award voor jonge fotografen

Dreblow is er met dit werk in geslaagd een aanvankelijk rustige wedstrijdinzending te creëren die pas in tweede instantie en met de juiste achtergrondkennis zijn volledige fascinatie ontvouwt. Het is dan ook geen wonder dat hij de vakjury van de New BFF Sponsorship Award 2022 voor jonge fotografen van het BFF (Berufsverband für Fotografen und Filmgestalter e.V.) daarmee wist te inspireren. De New BFF Award bestaat niet alleen uit een beoordeling van ingezonden werken over een onderwerp.Het is eerder opgezet als een ongebruikelijk uitgebreid ondersteuningsprogramma voor jonge fotografen en videomakers. In tegenstelling tot veel andere wedstrijden kun je niet meedoen met een voltooid werk, maar moet je je inschrijven met een concept dat je tijdens de wedstrijdperiode wilt realiseren. De 12 beste inzendingen zullen worden uitgenodigd om deel te nemen aan twee intensieve workshops in Hamburg en Zingst. Alle deelnemers krijgen een BFF-fotograaf als mentor toegewezen die de uitvoering van het concept intensief zal begeleiden. Een jury van deskundigen zal vervolgens uit deze 12 workshopdeelnemers de drie winnaars kiezen. Dit unieke concept is dus in de eerste plaats bedoeld om kennis op te doen en daadwerkelijk jong talent te promoten, in plaats van alleen maar prijzen uit te reiken. "Door de twee workshops zijn we echt uitgegroeid tot een geweldige groep," herinnert Dreblow zich en vervolgt: "We hebben veel geleerd van de sprekers en van elkaar, en de intensieve ondersteuning door de mentoren was een grote hulp. Ik heb nog steeds waardevol contact met mijn mentor Jörg Rothhaar".

Mentor Rothhaar legt uit: "Of een fotograaf zichzelf nu als kunstenaar ziet of creatief in de reclame werkt, in de kern gaat het er altijd om dat wat gezien wordt tot een beeld wordt gecondenseerd, zodat het in de beoogde context werkt. Ik denk dat we heel goed hebben samengewerkt en met veel vertrouwen, altijd toegewijd aan Marvins positie als artistiek fotograaf."

Ervaringen met de ColorEdge CG2700S van EIZO

Maar naast veel vakinhoudelijke inbreng, een geweldig netwerk binnen de branche en rapportage, leverde de runner-up positie Dreblow ook een fysieke prijs op: een ColorEdge CG2700S grafische monitor van EIZO. "Tot nu toe werkte ik met mijn laptop en een niet al te beste monitor", legt Dreblow uit. "Kunst, zeker als student, is geen vak waar je snel rijk mee wordt." Daarom was Dreblows enthousiasme zo groot toen hij zijn nieuwe professionele monitor voor het eerst gebruikte: "Zelfs 'out of the box' was de beeldindruk uitstekend, voor het eerst had ik het gevoel dat ik echt naar mijn beeldbestand keek," herinnert Dreblow zich: "Bij beelden die ik tijdens het drukken nog eens moest corrigeren tot ze overeenkwamen met het gewenste resultaat, kon ik nu ook op de monitor de fouten al zien." En dankzij de ingebouwde kalibratiesensor kan de kalibratie moeiteloos worden gehandhaafd gedurende de gehele levensduur van de monitor.

Dreblow ziet ook de mogelijkheid om de monitor met slechts één USB-C kabel aan te kunnen sluiten op zijn laptop, die zowel beeld- en datasignaal als laadstroom overdraagt, als een grote toegevoegde waarde. En zo is de professionele monitor een perfecte hoeksteen voor zijn eigen studio in Wendland. Dat is wat Dreblow wil, en dat is waar hij zijn leven ziet in de toekomst. "Ik hoop dat ik mijn weg als fotografisch kunstenaar kan voortzetten. Mijn droom is om van fotografie te kunnen leven," wenst Dreblow. De 2e plaats van de New BFF Promotion Award is hiervoor zeker een goede basis. "En het is ook een mooie bevestiging voor mijn ouders dat wat hun zoon in het bos doet wel degelijk artistieke waarde heeft," voegt Dreblow er met een glimlach aan toe.

Info over de fotograaf: www.marvindreblow.com 

Eine Birke, in der ein komplettes Stück des Stammes fehlt.
Toestand 1: Een berkenboom waarvan een compleet stuk van de stam ontbreekt. Hoe heeft Dreblow dit gefotografeerd?
Der Baum wurde mit dem fehlenden Part fotografiert.
In dit motief is het ook duidelijk dat de boom werd gefotografeerd met het ontbrekende deel. De truc is de steunstructuur achteraf weg te werken.
Schwebenrdes, verbranntes Stück einer Baumkrone, das an einen fliegenden Vogel erinnert.
Mit Moos bewachsener Zweig in Ringform.

Dreblow's conclusie:

"Pas als je zo'n monitor hebt geprobeerd, weet je wat je hebt gemist. En door individuele kalibratiedoelen te stellen, is er zelfs veel ruimte voor verbetering."

Ein auf dem Kopf schwebender großer Ast.
Toestand 7: Een grote tak die ondersteboven zweeft - daar is vast veel Photoshop aan te pas gekomen, nietwaar?
Das Making-Of-Bild
De making-of-foto laat zien hoeveel realiteit en hoe weinig Photoshop er te vinden is in het werk van Dreblow.