
ColorEdge casestudy
Het belang van de kleurruimte
Xavier Portela is een Belgisch-Portugese fotograaf die bekendstaat om zijn felle foto's met veel neonverlichting en intense kleuren. In zijn persoonlijke review legt hij uit waarom hij koos voor een monitor van EIZO, en welke voordelen de CG279X heeft voor zijn workflow.
Waarom ik heb gekozen voor EIZO

Ik ben Belgisch-Portugees, autodidact en werk als fotograaf en creative director in Brussel. Ik ben mijn carrière niet begonnen als fotograaf, maar ik werkte altijd met computers en ik heb talloze uren achter beeldschermen gewerkt, van de oude CRT van 14 inch tot aan de nieuwere IPS-panelen van 27 inch.
Ik heb zo'n 7 jaar als web developer gewerkt, maar pas toen ik me ging verdiepen in de fotografie overwoog ik om te investeren in goede monitoren. Het was altijd frustrerend om mijn werk op een ander scherm te zien, want meestal kwam het beeld niet overeen met de manier waarop ik het had bewerkt. Het probleem was dat ik niet wist of het aan hun monitor lag, of aan mijn eigen apparatuur. Ik had een kalibratie-apparaat om de nauwkeurigheid van mijn eigen kleurweergave te kunnen controleren, maar het bleef frustrerend om afwijkingen te zien tussen verschillende monitoren.
Na een tijdje hield ik op met de monitorkalibratie en koos ik voor een andere benadering van mijn probleem. Ik kocht een Apple iMac 27. Er waren zoveel mensen die hardware en monitoren van Apple gebruikten, dat het me logisch leek: als ik werk met het meest gangbare systeem, zien de mensen wat ik ook zie. En dat werkte ook een poosje en mijn foto's werden online gedeeld. Ik had geen afdrukken, want het was gewoon een hobby, iets wat ik ernaast deed uit passie. Ik kon het me dus ook niet echt veroorloven om er nog meer geld aan uit te geven.
Ik kende EIZO wel van naam, en ik kende hun reputatie. Maar het was te vroeg in mijn carrière om te investeren in zo'n hoogwaardige monitor.
In 2012 ben ik gestopt als web developer om me fulltime bezig te kunnen houden met fotografie en film. Op dat moment investeerde ik vooral in camera's en lenzen, niet in mijn werkplek. Ik had ook nog dezelfde benadering: “Als ik dezelfde apparatuur gebruik als de meeste mensen, is er een goede kans dat zij zien wat ik zie.” Ik kocht uiteindelijk zelfs een Apple Cinema Display. Dat was een vergissing. Ik was woest, want het was onmogelijk om precies dezelfde kleurweergave te krijgen op mijn externe monitor en mijn laptopdisplay.
Eind 2016 werd ik bekender dankzij de publicatie van “Glow”, een fotoserie van Tokio en Hongkong in het donker. De serie bereikte meer dan 30 landen en mijn werk werd gepubliceerd in verschillende tijdschriften voor fotografie, design en architectuur. Het werd tijd voor mijn eerste solotentoonstelling en ik kwam weer terug bij het belangrijkste probleem in mijn workflow: een kleurgetrouwe overdracht van de beelden op de monitor naar de afdruk. Gelukkig bereidde het fotovaklab mijn bestanden voor en verliep alles soepel.

Het belang van de kleurruimte

Hierna had ik de smaak te pakken en wilde ik meer afdrukken om mijn werk op papier te kunnen zien. Maar, nog belangrijker: ik wilde dit zelf kunnen doen. Ik nam contact op met Canon in België voor advies: welke printer voor kunstdruk zou het beste aansluiten op mijn behoeften en verwachtingen qua kwaliteit, zonder dat de bediening te moeilijk zou worden voor een beginner? Uiteindelijk kocht ik een Canon ImagePROGRAF Pro-1000. Die is perfect. Het is de eerste printer waarmee ik echt geniet van het productieproces en om mijn werk op papier te zien.
Na een paar maanden spelen met mijn printer besloot ik om mijn afdrukken online te verkopen. Het was een project dat ik al een poosje in gedachten had. Ik kon het me niet veroorloven om door slecht kleurenbeheer geld te verspillen aan goed papier en dure inkt. Het was tijd om een monitor te kopen die mijn werk precies weer zou geven zoals het er op papier uit zou komen te zien, waarmee ik Adobe RGB kon gebruiken en soft-proofing met een ICC-profiel voor het papier waarop ik wilde printen.


Precieze kleuren en moeiteloze kalibratie
Een heel belangrijk punt: zo'n monitor geeft je RAW-bestanden echt nog een hele nieuwe dimensie. Ik ontdekte dat de RAW-bestanden van mijn Canon EOS 5D Mark IV veel meer informatie bevatten in de lichte en donkere beeldpartijen dan dat ik op mijn oude monitor had kunnen zien. Als ik mijn foto's op mijn EIZO-monitor voorbewerk voor een afdruk, zie ik details die er op een display met sRGB niet waren. Ik vind het handig dat het volledige kleurenbeheer wordt geregeld door de monitor. Mijn ingrepen zijn puur kunstzinnig, ik pas de foto aan naar mijn eigen smaak en dan druk ik hem af. Het hele proces is voor mij volledig transparant.
De zwarte EIZO CG279X heeft een terughoudend design met klassieke, tijdloze elegantie. Maar als je er iedere dag mee werkt, begrijp je waarom EIZO onder fotografen zo'n sterke reputatie heeft. Ieder klein detail overtreft heel subtiel de verwachtingen. Dat maakt deze monitor tot een verbazingwekkend stuk technologie.
Uiteindelijk is mijn reis door de fotografie ook een zoektocht naar de optimale kwaliteit voor ieder aspect, van de camera tot aan de printer en de monitor.
Ik koos direct voor EIZO, ik kende het merk al jaren, hun reputatie is de beste in de branche. Ik heb mijn printstudio ingericht met de EIZO CG279X en ik ben echt compleet tevreden. Eén van de belangrijkste redenen om voor dit model te kiezen, afgezien van de kleurgetrouwe weergave, is het systeem voor zelfkalibratie. Het is pure science fiction: de monitor kalibreert zichzelf automatisch voordat ik aankom in de studio. Ik hoef helemaal niets te doen, het werkt helemaal zonder gedoe. Als ik aankom, kan ik me concentreren op mijn fotobewerking en op de afdruk – meer niet.
Over de fotograaf

Xavier Portela is een fotograaf en filmmaker. Hij woont in Brussel. Portela studeerde Multimedia en begon zijn carrière als web developer.
In 2012 besloot hij om zijn comfortabele baan bij Bose Europe op te zeggen om als autodidact voor zichzelf te beginnen en zijn passie voor beelden achterna te gaan als fotograaf.
Hij is bekend geworden om zijn overweldigende beelden met intense kleuren en felle neonverlichting.