De vereisten

Voordat de nieuwbouw van de operatiekamers en de implementatie van de EIZO-oplossing werden voltooid, gebruikte het ziekenhuis in Landau voor ieder videosysteem een andere documentatietechniek. Er moesten veel apparaten van verschillende fabrikanten worden geïntegreerd, wat veel werk met zich meebracht. Thomas Hörner, bij Klinikum Landau verantwoordelijke voor de veiligheid van medische producten: “Dit leidde tot hoge extra kosten bij de implementatie, het gegevensbeheer en de licenties.”
Het werk in de operatiekamer werd ook lastiger, omdat de benodigde beelden niet direct in het werkbereik konden worden bekeken. “Vroeger sloegen we de röntgenbeelden tijdens een operatie op in het röntgenapparaat en vervolgens drukten we ze af op papier”, vertelt Tobias Gäbelein, het Hoofd Ongevallen-, Hand- en Ortopedische Chirurgie van het ziekenhuis in Landau.

Wat bij de aanbesteding de doorslag gaf voor EIZO was – afgezien van het feit dat EIZO natuurlijk voldoet aan de bovenstaande vereisten – was de flexibiliteit van EIZO om de techniek compact in te bouwen. Thomas Hörner licht het ruimtegebrek toe: “We hadden maar 20 cm muurdikte tot onze beschikking en hier moest de hele techniek in kunnen passen.”

De oplossing

De EIZO-oplossing voor operatiedocumentatie in de vier nieuwe operatiekamers van de Klinik Landau zijn in iedere operatiekamer opgebouwd uit de volgende componenten:

CuratOR Surgical Panel
Voorbeeldfoto: CuratOR Surgical Panel

De workflow

Het Surgical Panel SP2-46-24 vormt de kern van de operatie-opstelling. De twee geïntegreerde monitoren worden ieder aangestuurd door een eigen computer, zodat ze kunnen worden gebruikt als losse werkplekken in de operatiekamer.
Op de werkplek met de monitoren van 24 inch is CuratOR Caliop geïnstalleerd. Van hieruit kunnen het videobeheer en de documentatie worden aangestuurd. Het grote paneel van 46 inch is aangesloten op het eigen PACS-systeem van het ziekenhuis en kan zo worden gebruikt om de benodigde röntgenfoto's weer te geven. De monitor kan echter ook beelden weergeven van alle bronnen die zijn aangesloten op het videobeheer. Met een knop aan de voorkant van het Surgical Panel kan eenvoudig worden geschakeld tussen de PC en het videobeheer.

In totaal zijn er verdeeld over de operatiekamer acht aansluitmogelijkheden aan het videobeheer. Deze komen samen in de Large Monitor Manager LMM0804. Van hieruit kunnen ze op de satellietmonitor EX271W direct aan de operatietafel worden weergegeven, of op het grote display van 46 inch van het Surgical Panels.

Ervaring van onze klanten

Thomas Hörner en Andrea Landgraf, commercieel manager van de operatiezorg: “Het routinewerk verloopt zonder uitzondering positief. De werkprocessen en de ergonomie tijdens een operatie zijn optimaal afgestemd op de behoeften van onze gebruikers. Nu is alle belangrijke informatie op iedere plek in de operatiekamer toegankelijk.”

Operating Room Solutions

EIZO CuratOR – visuele oplossingen voor integraal uitgeruste operatiekamers.

Naar de EIZO CuratOR-website