In haar werk zoekt Belkina vooral naar de verborgen lagen van de menselijke natuur. Tegen de achtergrond van de hedendaagse wereld met haar normen, clichés en materialisme tracht de kunstenares om het spirituele, geestelijke, soms zelfs religieuze van het individu naar de oppervlakte te brengen en in verschillende situaties weer te geven. Ideeën voor haar opnames vindt ze zowel in oude geschriften of schilderijen als in de cultuurfilosofische tradities die haar door haar leven hebben begeleid. In veel schilderijen is Belkina zelf het onderwerp. Deze opnames zijn echter niet bedoeld als klassiek zelfportret, maar dienen haar identificatie met de mensheid, zijn bestaan als “verheven schepsel” en de individuele zoektocht, persoonlijke wensen en verleidingen uit te drukken.

Beelden in historische context
De thema's van haar creatief werk ontspruiten niet aan pure fantasie en zijn evenmin het resultaat van actief nadenken. Ze zijn afkomstig uit het dagelijks leven en de observatie van mensen in de omgeving. Belkina: “Ik kies een onderwerp uit mijn observaties en laat het publiek vanuit de vrouwelijk optiek dingen zien die over mij gaan.” Als ze haar ideeën in een historische context plaatst of direct verwijst naar het werk van een schilder, dan probeert ze om het voorbeeld zo goed mogelijk te benaderen door het bestuderen van de schilderijen en literaire bronnen. “Ik vond het altijd fascinerend om de psychologische relaties van mensen onderling en met hun omgeving te onderzoeken, om de gevoelens van de mens vorm te geven en deze, indien nodig, in stukken te scheuren, of het nu gaat om vreugde of moedeloosheid, onverschilligheid, vervoering of jaloezie”, zegt Belkina. Gevoelens zijn niet tastbaar, maar abstract. Daarom is het voor Belkina zo interessant om hier een vorm voor te zoeken en te vinden. Belkina: “Mijn gezicht en mijn lichaam zijn de belangrijkste instrumenten waarmee ik de beelden laat ontstaan die ik wil hebben. Wanneer ik als model voor de camera sta, dan volg ik de eeuwenoude theaterpraktijk: ik speel een rol.” Deze handelwijze geeft de ontwikkeling van haar eigen vertelwijze een impuls. Een deel van haar werk, de fotoshooting, lijkt op een theatervoorstelling waarbij de drang om de toeschouwer via emoties en gevoelens informatie aan te bieden zich manifesteert door middel van de karakters, in dialoog met het publiek.


Het vervolg van de schepping op de computer
Belkina werkt niet alleen met de camera, maar neemt ook haar toevlucht tot andere visuele technieken van de beeldende kunst. “De passie voor klassieke kunst en de belangstelling voor alles wat nieuw is – technologie, ontdekkingen, experimenten – leidden mij naar de kunst van de gemengde media waarmee ik werk”, licht ze toe. “Bij het schilderen en digitaal nabewerken van mijn foto's gebruik ik kleuren en schep ik lucht als ruimtelijk element. Realiteit en karakter ontleen ik aan de fotografie. Mijn stijl ontspruit aan een lange kunsttraditie, de collage. Zo komen mijn karakters en ruimten samen.” In de volgende stap kiest ze de penseel van een grafisch programma, een subtiel en nauwkeurig hulpmiddel, waarmee een lichte, luchtige sfeer kan worden geschapen, vergelijkbaar met die in een droom. Belkina bevrijdt haar doeken van details om de essentie van het individu naar de voorgrond te brengen.
Goede argumenten voor de EIZO ColorEdge CG319X
“Voor de beeldbewerking en het maken van de tijdrovende beeldcollage's zijn monitoren van EIZO voor mij al jarenlang de eerste keus”, stelt Belkina vast. Momenteel werkt ze met een ColorEdge CG319X van EIZO die via een Apple Mac Pro wordt bestuurd. “De krachtige All-in-One-apparaten met hun hoogglansdisplays zijn voor mij nooit een optie geweest. Dergelijke apparaten zorgen voor een vervalste kleurenweergave en zouden daardoor mijn kunstwerken later bij het pigmentdrukproces op mat papier bederven”, zegt Belkina. Ze gaf altijd al de voorkeur aan het mat ontspiegelde oppervlak van het EIZO-paneel. Belkina: “De overweldigende beeldschermdiagonaal van 31 inch van mijn ColorEdge CG319X maakt het werk met veel paletten in Adobe Photoshop veel eenvoudiger.” De geïntegreerde sensor voor de kalibratie vindt ze erg handig, omdat ze met externe printleveranciers werkt en het proces van de herhalende testdrukken zeer tijdrovend kan worden.
Over de kunstenares
Katerina Belkina werd in 1974 geboren in Samara, in het zuidoosten van het Europese deel van Rusland. Als dochter van een beeldend kunstenares groeide ze op in een creatieve sfeer. Ze was zich al vroeg bewust van haar talent om de wereld met andere ogen te zien en besloot om van kunst haar beroep te maken. Het handwerk voor haar huidige activiteiten leerde ze eerst (van 1985 – 1993) tijdens een opleiding tot schilderes aan de kunstacademie en de Petrow-Wodkin-school in Samara, waarna van 2000 tot 2002 nog een studie volgde aan de Michael-Musorin-academie voor fotografie, ook in Samara. Tegelijkertijd werkte ze als digitaal grafisch ontwerper bij een Russische tv-zender. Tegenwoordig woont en werkt Katerina Belkina in Berlijn.