Wat is HDR?

Een monitor die HDR (High Dynamic Range) ondersteunt, kan tegelijktijd zowel zeer heldere als zeer donkere gebieden zuiver weergeven. Met andere woorden: een groot dynamisch bereik. Dat komt overeen met de natuurlijke, menselijke waarneming van kleuren en licht. Bij SDR-monitoren (Standard Dynamic Range), die een geringer dynamisch bereik hebben, is het echter zo dat er helderheid, contrast of kleurgetrouwheid verloren gaat bij de weergave van HDR-content.

Echte HDR met de ColorEdge PROMINENCE CG3145

Met de ColorEdge PROMINENCE CG3145 ervaart u echte HDR. Vrij van Automatic Brightness Limiter en local dimming. Iedere afzonderlijke pixel wordt bij een volledig dynamisch bereik kleurgetrouw en met de juiste helderheid weergegeven. 

Automatic Brightness Limiter (ABL)

Traditionele HDR OLED-monitoren zijn uitgerust met een helderheidsbegrenzer (Automatic Brightness Limiter, ABL). Om de levensduur van de monitor te verlengen, reduceert de ABL automatisch de helderheid als bepaalde weergavegebieden boven een grenswaarde liggen. Dat leidt echter tot verkeerde weergave van heldere gebieden met te donkere en doffe kleuren.

EIZO Monitor Knowhow: ABL
HDR-monitor met ABL
EIZO Monitor Knowhow: ohne ABL
Juiste helderheid met de ColorEdge PROMINENCE CG3145

Local Dimming

Local dimming, met andere woorden verduistering van afzonderlijke weergavegebieden door middel van vergroting van het dynamische bereik, wordt geregeld door de sturing van de backlight. Die past de helderheid deelsgewijs aan de weergegeven content aan. Daarbij kan het komen tot overstralingen en zodoende een "halo-effect" op plaatsen waar de grootte van het deel van de backlight te groot is voor de beeldinhoud. Dat maakt een juiste kleurweergave van contrastrijke, fijne beelddetails onmogelijk.

EIZO Monitor Knowhow: HDR mit Local Dimming
HDR-monitor met local dimming
EIZO Monitor Knowhow:kein Halo-Effekt
Géén halo-effect met de ColorEdge PROMINENCE CG3145