KNOWHOW OVER MONITOREN

USB-C: wat houdt dat precies in?

usb-c_stage.jpg

Tegenwoordig heeft iedereen het over USB-C als absolute all-rounder. Desondanks gaat het hierbij alleen om het nieuwste formaat stekker uit de USB-familie. In tegenstelling tot de A- en B-modellen is deze symmetrisch en kan daarom veel gemakkelijker worden aangesloten.

Kleine en compacte stekker

In de praktijk betekent dat: in welke draairichting de stekker ook wordt ingestoken, hij past altijd. Een ander voordeel is zijn compacte formaat: met afmetingen van slechts 8,4 x 2,6 millimeter is de USB-C-stekker niet groter dan een micro-USB-stekker. Bovendien gaat hij lang mee: het ontwerp is bedoeld voor ten minste 10.000 keer insteken. Daardoor is de USB-C-poort robuust en is deze ook ideaal voor dunne apparaten.

Samen met de USB-C-stekker werd USB 3.1 als nieuwe USB-specificatie gepubliceerd. Voor het eerst kunnen gegevens, beeldsignalen en stroom samen via een enkele USB-kabel worden overgedragen. Daarbij zijn met USB 3.1 Gen 1 datatransmissiesnelheden tot en met 5 Gbit/sec en met USB 3.1 Gen 2 zelfs tot en met 10 Gbit/sec mogelijk.

usb-c_drei_funktionen_NL.png

Een kabel – drie functies

Niet alle USB-C-aansluitingen zijn hetzelfde

Let goed op met een universele poort: de USB-C-stekker alleen zegt nog niets over het gebruikte protocol. Er zijn bijvoorbeeld ook USB-kabels die alleen volgens USB 2.0- of USB 3.0-specificatie werken. Dan worden via de kabel alleen gegevens of stroom overgedragen en dat soms alleen met de overeenkomstig lage snelheid.

Een ander geliefd protocol, vooral in de wereld van de Mac, is Thunderbolt 3. Dit protocol gebruikt ook de USB-C-stekker, maar biedt transmissiesnelheden van tot en met 40 Gbit/sec. Voor de verbinding van twee Thunderbolt 3-apparaten is een speciale, actieve kabel nodig die aanvullende elektronica in de stekkers bevat. Een Thunderbolt 3-poort omvat tegelijkertijd echter altijd ook een USB 3.1 Gen 2-poort.

Alternate Mode voor een grotere veelzijdigheid aan protocollen

De verbinding van computer en monitor vond tot dusver plaats via specifieke poorten, zoals HDMI, DisplayPort of DVI. Met de nieuwe interface is dat niet meer nodig: in de zogenaamde Alternate Mode kunnen aanvullend op de datakabels USB 2.0- en USB 3.1.- ook DisplayPort-, HDMI-, MHL- en audiosignalen worden overgedragen. De enige voorwaarde is dat de beide USB-C-poorten van de componenten – bijvoorbeeld monitor en tablet – dezelfde Alternate Mode ondersteunen.

EIZO-monitoren met USB-C-poort ondersteunen naar keuze Alternate Mode DisplayPort of Alternate Mode HDMI.

usb-c_alternate-modes.png

USB-C op DisplayPort

Zelfs wanneer de monitor geen USB-C-poort heeft, kan het beeldsignaal met een adapterkabel worden overgedragen. De andere functies zijn dan niet beschikbaar.
Opmerking: Apple Thunderbolt 3 op Thunderbolt 2-adapter voert geen DisplayPort-signaal uit.

Datatransmissiesnelheden tot en met 10 Gbit/sec

Een aanvullende vernieuwing van USB-C is de hogere datatransmissiesnelheid. Naast USB 2.0 (480 Mbit/sec) ondersteunt de nieuwe standaard ook USB 3.1 Gen 1 (USB SuperSpeed) en Gen 2 (USB SuperSpeed+), waarbij transmissiesnelheden van tot en met 5 Gbit/sec respectievelijk 10 Gbit/sec mogelijk zijn.

EIZO-monitoren met USB-C-poort ondersteunen USB SuperSpeed met een datatransmissiesnelheid van tot en met 5 Gbit/sec. Bovendien kunnen wijzigingen in de monitorinstellingen met de software Screen InStyle zonder OSD worden doorgevoerd en kunnen de USB-hubs van de monitor worden gebruikt.

usb-c_daten.png

Meer laadstroom dankzij Power Delivery 2.0

Dankzij de herziene Power Delivery 2.0 biedt de nieuwe USB 3.1-specificatie bovendien een duidelijk hogere stroomvoorziening van tot en met 100 watt bij 20 volt en 5 ampère. Daardoor kunnen niet alleen kleinere apparaten zoals smartphones van stroom worden voorzien, maar kan ook stroomintensieve apparatuur zoals notebooks worden gevoed en geladen.

De USB 3.1-specificatie voorziet in vijf profielen voor verschillende toepassingen. Profiel 1 met een vermogen van 10 watt bij 5 volt met 2 ampère wordt vooral gebruikt door kleine mobiele apparaten. De overige profielen leveren respectievelijk 18 watt, 36 watt, 60 watt en 100 watt. De betreffende vermogenswaarden zijn daarbij van meerdere factoren afhankelijk: het eindtoestel, de USB-versie, de gebruikte kabel en de USB-stekker. Aangezien de hoeveelheid stroom en de laadspanning die moeten worden aangeboden in een speciaal communicatieprotocol tussen laad- en eindtoestel worden afgestemd, zijn mogelijke beschadigingen door te hoge spanningen uitgesloten. Bovendien vinden spannings- en datatransmissie via gescheiden fasen binnen de kabel plaats, waardoor aangesloten eindtoestellen tegelijkertijd als datahost fungeren en van laadstroom kunnen worden voorzien. Natuurlijk kunt u op de computer andere mobiele apparaten via een USB-kabel aansluiten om deze te laden.

EIZO-monitoren met USB-C-aansluiting laden notebooks met verschillende laadcapaciteiten, afhankelijk van het model. EIZO maakt geen gebruik van externe monitorvoedingen vanwege de eisen van de klant.

usb-c_power_NL.png

Een opgeruimd bureau

Door zijn universele inzetbaarheid is USB-C nu al de interface van de toekomst. Het is niet voor niets dat zowel fabrikanten van computers als van randapparatuur er momenteel hard aan werken om hun nieuwe apparaten ook met USB-C uit te rusten. Toch moet u er bij het gebruik van USB-C nog op letten, dat de daadwerkelijke functionaliteit in de praktijk per fabrikant zeer verschilt. Welke van de beschikbare functies en protocollen in werkelijkheid worden ondersteund, is afhankelijk van de beide aangesloten apparaten en de gebruikte kabel.

USB-C komt echter wel degelijk een grote stap dichter in de buurt van het doel: één enkele universele verbinding. Snel met een enkele kabel de PC met een externe monitor uitbreiden, parallel daaraan de notebook laden en gegevens op de externe vaste schijf zetten die op de monitor is aangesloten – met de nieuwe interface kan een dergelijk scenario worden gerealiseerd. Alle EIZO-monitoren met USB-C-poort hebben bijvoorbeeld ook ten minste twee USB-A-aansluitingen om gangbare randapparatuur aan te sluiten.

In het kader van de nieuwe specificatie kan de monitor op die manier een universele hub worden die computer en randapparatuur verbindt. Zo kunnen bij het gebruik van de DisplayPort Alternate Mode video- en audiosignalen naar een externe monitor worden overgedragen, terwijl de laptop of de tablet parallel daaraan van laadstroom wordt voorzien en toegang heeft tot USB-apparaten op de monitor – en dat met slechts een enkele kabel. USB-C maakt dus een einde aan de spaghetti van kabels op het bureau en biedt met name met het oog op moderne manieren van werken, zoals “Bring Your Own Device” en het doel van “Clean Desk”, enorme voordelen.

 

usb-c_clean_desk.jpg

Dingen die u moet weten over kantoormonitoren