Fascinatie voor balletfotografie

[Translate to Belgian Dutch:] Fascinatie voor balletfotografie

Ballet: bewegingen vol elegantie en gratie op het ritme van de muziek, perfecte beheersing van het lichaam, dat is wat Sascha Hüttenhain fotografisch wil vastleggen. Al tijdens de shoot bekijkt hij de beelden op zijn ColorEdge CS2740 van EIZO, waarop hij zijn foto's bewerkt en optimaliseert voor fotoafdrukken op groot formaat. Hier geeft Hüttenhain inzicht in zijn manier van werken: van de shoot tot de uiteindelijke afdruk.

Sascha Hüttenhain is een gepassioneerd balletfotograaf: “Ik ben al lang gefascineerd door wat mensen met hun lichaam doen als ze balletdansen.” De succesvolle mensen- en reclamefotograaf runt een fotostudio in het Duitse Siegen en werkt ook als docent fotografie (o.a. bij de Canon Academy). Ballet is snel en zeer dynamisch en daardoor moeilijk te fotograferen. Het vastleggen van de bewegingen in foto's is vooral een kwestie van de juiste timing. “In de burst-stand foto's nemen werkt niet. Je moet precies weten wanneer je de knop moet indrukken”, legt Hüttenhain uit.

[Translate to Belgian Dutch:] Balletdanseres in de sprong.

Sascha Hüttenhain slaagt erin om adembenemende dansbewegingen vast te leggen in prachtige foto's. Daarvoor wisselt hij voortdurend van gedachten met de dansers. Moeilijke poses fotografeert hij aan het begin van de shoot.

Tijdloos, minimalistisch, ingehouden

De foto's van Hüttenhain kenmerken zich door hun focus op mensen. Zowel afleidende achtergronden als opvallende kleuren ontbreken. Zijn foto's zijn tijdloos, minimalistisch, ingehouden en leiden de blik naar de gefotografeerde mensen, hun danskunst en hun lichaamsbeheersing.

Symbiose van fotograaf en model

Om aan de ene kant precies het juiste moment te vangen en aan de andere kant precies de juiste pose aan te nemen is empathische en vertrouwensvolle communicatie tussen fotograaf en danseres noodzakelijk. Al tijdens de shoot bekijkt hij de foto's samen met het model op de EIZO-monitor.

[Translate to Belgian Dutch:] Balletdanseres

Een spel van licht en schaduw.

[Translate to Belgian Dutch:] Balletdanseres

Het doel: perfectie

Professionele dansers zijn extreem veeleisend en weten zelf precies hoe de pose er perfect uitziet. Poses worden dan ook vele malen herhaald tot de fotograaf en het model tevreden zijn. “De fotograaf is hier niet per se de drijvende kracht; de dansers verwachten ook niets minder dan perfectie van zichzelf”, zegt Hüttenhain zichtbaar onder de indruk. “Daarom is het voor mij ook heel belangrijk dat ik in mijn fotografie ook voldoe aan de hoge eisen die de dansers die ik fotografeer aan zichzelf stellen. Het is voor mij bovendien belangrijk dat ik op de monitor al een nauwkeurig en zuiver beeld van het vastgelegde bestand krijg en dat ik volledig kan vertrouwen op de visuele weergave op de monitor.

ColorEdge CS2740 tijdens de shoot en de beeldbewerking

Daarom gebruik ik voor de shoot ook de ColorEdge CS2740 grafische monitor van EIZO”, legt Hüttenhain uit. “Ik wil het maximale uit de technologie, de situatie en het model halen. Mijn modellen zijn net zo gemotiveerd en ambitieus; een geweldige symbiose en een geweldige werksfeer.” De complete workflow van Hüttenhain, waarin de ColorEdge CS2740 perfect past, is eveneens veeleisend: “Vanaf het begin was ik erg enthousiast over de hoge resolutie van de 4K-display”, beschrijft Hüttenhain zijn bevindingen. “Het is bijna printresolutie en dankzij de verliesvrije hardwarekalibratie heb ik altijd de zekerheid dat ik een uiterst nauwkeurig beeld heb van het bestand. Via USB-C sluit ik de monitor met slechts één kabel aan op mijn computer en dankzij het efficiënte ontspiegelde displayoppervlak word ik niet afgeleid door reflecties. Dit geeft me veel vertrouwen en rust bij het fotograferen”, zegt Hüttenhain. Voor de professionele fotograaf is de compromisloze schermweergave van de EIZO een voorwaarde voor professionele foto's.

[Translate to Belgian Dutch:] Twee balletdansers

De foto's van Hüttenhain weten te overtuigen door de zachte belichting en het beperkte aantal kleuren.

Het afdrukken van foto's als laatste stap

De EIZO ColorEdge CS2740 wordt natuurlijk ook gebruikt voor de beeldbewerking van de foto's van Hüttenhain. In de laatste stap drukt Hüttenhain zelf zijn foto's af. Hij gebruikt hiervoor meestal zijn Canon ImagePROGRAF PRO-1000 printer. “Het gebruikte papier is een extra aanvulling op de eigenlijke foto. Dit creëert een heel bijzonder kunstwerk”, zegt Hüttenhain, die gefascineerd is door de uitstraling en het algehele effect van een fotoafdruk. Afhankelijk van het oppervlak, het materiaal en de textuur kan één en dezelfde foto een heel ander effect hebben op verschillende papiersoorten. Daarom is de keuze van het juiste papier voor zijn werken uiterst belangrijk voor Hüttenhain.

Softproof op de monitor

Het beeldeffect kan al op de monitor worden gesimuleerd in de softproofweergave van gangbare beeldbewerkingsprogramma's. In de laatste stap optimaliseert Hüttenhain iedere foto voor de kenmerken van het papier. De monitor staat altijd in het middelpunt van zijn workflow, samen met consistent kleurmanagement als een belangrijke succesfactor. “Als je geen zuivere weergave van het bestand hebt, kun je niet verwachten dat de afdruk overeenkomt met de softproofweergave op de monitor, zelfs niet als het papier ‘vergevingsgezind’ is”, weet Hüttenhain, en legt verder uit: “Daarom kan ik er natuurlijk niet van uitgaan dat ik de afdruk op mat fine-art-papier op de monitor goed kan simuleren, wat een zeer grote impact heeft op de uiteindelijke afdruk. Met de EIZO ColorEdge CS2740 houd ik altijd de visuele controle, van de shoot en de beeldbewerking tot het afdrukken. Het maakt mijn hoofd leeg, want ik hoef me geen zorgen te maken of het beeld echt scherp en goed belicht is of hoe het er op papier uit zal zien. Ik kan gewoon op mijn ogen vertrouwen, want ik weet dat de techniek goed zit.” Zo vat de professionele fotograaf zijn eis, die eigenlijk iedere fotograaf heeft, samen. Het enige wat daarvoor nodig is, is de juiste keuze van de fotoapparatuur en de individuele instellingen. Zo krijg je een professionele workflow voor fascinerende foto's.

[Translate to Belgian Dutch:] Sascha Hüttenhain over CS2740

Sascha Hüttenhain met de CS2740.

[Translate to Belgian Dutch:] Portret Sascha Hüttenhain

Über Sascha Hüttenhain

Sascha Hüttenhain (*1973) is een freelance fotograaf uit Duitsland met fotostudio's in Frankfurt en Siegen. Hij heeft zowel nationale als internationale klanten. De mix van technisch inzicht en creativiteit past bij zijn persoonlijke vaardigheden en interesses. Zijn stijl wordt vaak omschreven als ingehouden, teruggebracht tot de essentie. De focus van zijn werk, dat hij op locatie maakt of in zijn studio, ligt vooral op het gebied van lifestyle, reclame, mensen en mode.

Sascha Hüttenhain