Raptor referentie

Micro Nav

Micro Nav en de Koninklijke Luchtmacht kiezen EIZO Raptor RP4325 monitor voor luchtverkeersleidingssimulatoren.

MicroNav_Stage.jpg

Micro Nav loopt al sinds 1988 voorop als prijswinnende specialist met een ononderbroken trackrecord voor de ontwikkeling en levering van simulators en trainingssystemen voor luchtverkeersleiding en luchtverdediging. Wereldwijd vertrouwen dienstverleners voor luchtnavigatie, academische instellingen, luchthavens en defensieorganisaties op Micro Nav.

Wat waren de vereisten?

In 2009 heeft Micro Nav al een simulator voor de opleiding van luchtverkeersleiders geleverd aan de Koninklijke Luchtmacht. Als onderdeel van een geplande fusie van de trainingsfaciliteiten voor de luchtmacht en de civiele Luchtverkeersleiding Nederland op een nieuwe locatie op Schiphol-Oost, kreeg het bedrijf vervolgens de opdracht om het simulatorplatform opnieuw op te bouwen voor levensechte training van luchtverkeersleiders. Het nieuwe platform moet tien jaar dienst doen.

MicroNav_1.jpg

Koning Willem-Alexander opende het Polaris-gebouw op Schiphol-Oost.

Greg Pile, Managing Director van Micro Nav, was samen met Michiel van Dorst, CEO van Luchtverkeersleiding Nederland, en Dennis Luyt, Commandant der Luchtstrijdkrachten van de Koninklijke Luchtmacht, aanwezig bij de opening van het Polaris-gebouw door Koning Willem-Alexander. Als onderdeel van het evenement kreeg Zijne Koninklijke Hoogheid ook een rondleiding door de 360° 3D-simulator van de toren en de radar, geleverd door Micro Nav.

MicroNav_2.jpg

Koning Willem-Alexander tijdens de rondleiding door de nieuwe trainingsfaciliteiten van het Polaris Radar & Training Centre.

De oplossing van EIZO

De installatie is afgerond op de nieuwe trainingslocatie van de Koninklijke Luchtmacht, met het prijswinnende Automatic Display Alignment System van Micro Nav in combinatie met een 360° 3D-simulator van de toren, die van achteren wordt geprojecteerd. 18 projectoren creëren een indrukwekkend 3D-beeld op een ondoorschijnend scherm. Binnen in het scherm voegt de toreninrichting nog een extra dosis realisme toe. Bovendien is er een kleine 3D-toren, met faciliteiten voor radarcontrole geïnstalleerd in bedieningspanelen – net als in het echt. Zo kan de luchtmacht optimaal trainen met een eersteklas realistische simulatie.

MicroNav_3.jpg

De 360° 3D-simulator van een verkeerstoren.

Alle werkplekken voor luchtverkeersleiders zijn uitgerust met de EIZO Raptor RP4325-monitoren om de radardisplays uit de operationele omgeving na te bootsen. Eén van de belangrijkste criteria voor deze keus was de mogelijkheid om verschillende ingangssignalen aan te sluiten, in combinatie met 24/7 betrouwbaarheid. Ook kunnen toekomstige upgrades probleemloos worden geïnstalleerd.

MicroNav_4.jpg

Werkplekken voor luchtverkeersleiders met EIZO Raptor RP4325-monitoren.

EIZO loopt al sinds 2005 voorop in de branche als het gaat om innovatie en ontwikkeling van hoogwaardige 2K-monitoren voor de primaire aansturing binnen de luchtverkeersleiding. De Raptor RP4325 bouwt voort op meer dan 50 jaar technische expertise in weergaveoplossingen. Het is de eerste monitor met een resolutie van 4K x 2K die specifiek is ontworpen voor inzet in de luchtverkeersleiding. De monitor combineert de functionaliteit van de serie primaire radarschermen van EIZO met een 4K-resolutie, unieke functies en operationele betrouwbaarheid.

Ik had het geluk om in 2009 met de Koninklijke Luchtmacht aan het eerste project te kunnen werken, en ik was dan ook blij met de uitnodiging om deze relatie voort te zetten met het projectmanagement van de nieuwe installatie in het Polaris-gebouw. Het simulatorplatform dat is overeengekomen met de luchtmacht, inclusief Raptor-monitoren van EIZO, helpt om de luchtverkeersleiders in opleiding een realistische trainingsomgeving te bieden, die hun overstap naar operationele inzet ondersteunt.

Stephen Lodge

Projectmanager bij Micro Nav

Bij opstellingen met meerdere monitoren moet de gebruiker constant schakelen tussen verschillende displays, wat belastend kan worden: de ogen moeten zich continu aanpassen aan de verschillende pixelgroottes en kleurkarakteristieken. Na verloop van tijd veroorzaakt dit extra vermoeidheid voor de luchtverkeersleiders. De resolutie van 4K x 2K heeft dan ook diverse voordelen: alle benodigde informatie staat op één enkel display, er zijn geen storende schermranden tussen verschillende monitoren en de kleurkarakteristiek en de lettergrootte blijven constant over de hele interface. Het resultaat: de ogen worden minder snel moe.

EIZO heeft nu de eerste monitor van de branche ontwikkeld met een resolutie van 4K x 2K die specifiek is ontworpen voor inzet in de luchtverkeersleiding. De Raptor RP4325 is een monitor van 42,5 inch, die voortbouwt op meer dan 50 jaar technische expertise in weergaveoplossingen en ruim 10 jaar ontwikkeling van primaire radarschermen. De Raptor maakt gebruik van een industriële LCD-module, die voldoet aan de hoge vereisten van de luchtverkeersleiding. Ook kan de monitor video feeds weergeven van wel vier bronnen tegelijk, die allemaal vrij op het display kunnen worden gepositioneerd. EIZO is van plan om de Raptor RP4325 door te ontwikkelen met input van haar klanten, om zo in te spelen op de ontwikkelingen en groei in de markt voor de luchtverkeersleiding.

MicroNav_5.jpg

De Raptor RP4325 is een monitor van 42,5 inch.