Kleurbeheer

Cameraprofilering

Farbmanagement_Workflow_-_Stage.TIF

Vaak hebben mensen het hier ook over camerakalibratie, maar dat is niet helemaal correct. De camera wordt immers niet aangepast of gecorrigeerd, maar er wordt een conversieprofiel opgesteld voor de camera.

Op de computer precies kunnen zien wat de camera heeft geregistreerd.

Met dit profiel kunnen de kleuren en helderheidswaarden van het beeldbestand op de computer precies overeenstemmen met het beeld dat de camera heeft “gezien”. Dat is vooral van belang voor mode- en productfotografie en natuurlijk ook bij het fotograferen van reproducties. In andere onderdelen van de fotografie, waar de fotograaf of grafisch specialist het bestand nog verder verwerkt om een foto bijvoorbeeld een speciale uitstraling te geven, is de cameraprofilering overbodig. Het uiteindelijke beeld hoeft er dan immers niet precies zo uit te zien als het gefotografeerde onderwerp, maar zoals de bewerker wil dat het eruitziet.

Om een cameraprofiel op te stellen fotografeert u als eerste een referentiebeeld met een kleurentabel. Deze tabel bevat exact genormeerde kleuren en grijstonen. De bijbehorende software kan vervolgens op basis van de opname een conversieprofiel voor de gebruikte camera opstellen, waar de software voor beeldbewerking mee kan werken. Dit profiel kunt u dan toepassen op alle foto's die onder exact dezelfde lichtomstandigheden zijn gemaakt met deze camera. Als de omstandigheden veranderen, is hiervoor een nieuw conversieprofiel nodig.

Uitlegvideo: het instellen van een cameraprofiel
Uitlegvideo: het effect van de interne kleurinstellingen van de camera op het beeldbestand

Als dit conversieprofiel wordt toegepast in de software voor beeldbewerking, dan komt het bestand op de geheugenkaart zo nauwkeurig mogelijk overeen met het gefotografeerde object. En omdat de monitor is gekalibreerd, garandeert deze ook een foutloze weergave van dat bestand voor de bewerking.