COLOREDGE REFERENTIE

Hebbes!!

Honden zijn enthousiaste modellen voor fotografen - maar niet zo gemakkelijk te fotograferen. Professionele hondenfotografe Diana Mehner geeft in een interview tips voor bijzondere foto's van haar eigen of andermans viervoeters en legt uit hoe belangrijk het voor haar is om met haar ColorEdge CG2700S monitor van EIZO in ware kleuren te werken. Ze geeft ook nuttige tips over hoe u uw viervoeter fotografisch nog beter in de schijnwerpers kunt zetten.

Diana_Mehner_-_Foxterrier_Archie_-_DJM_5597.jpg

Of u nu gewoon uw eigen hond wilt fotograferen, de dieren wilt fotograferen van vrienden en kennissen of zelfs geld wilt verdienen met hondenfotografie: het fotograferen van viervoeters is hoe dan ook leuk! Dat zie je aan Diana Mehner's gezicht: Ze benadert de honden en hun baasjes met vriendelijkheid en goed humeur - wat uiteindelijk resulteert in prachtige foto's. We vroegen de toegewijde hondenfotograaf naar haar recept voor succes.

Interview

EIZO: Welke kwaliteiten moet een hondenfotograaf hebben?
Diana Mehner:
Je moet honden kunnen lezen om hun grenzen te herkennen en te respecteren. Dan moet je je snel in het karakter van de hond verplaatsen en zoveel mogelijk goede foto's maken in het relatief smalle aandachtsvenster van de hond. Daarvoor is het uiterst belangrijk dat je je camera beheerst en van tevoren hebt bedacht waar je welk soort foto's met welk soort licht wilt maken. En natuurlijk is geduld cruciaal. Honden werken niet zoals mensen. Ze zijn wat ze zijn. Je kunt er alleen maar het beste van maken. Maar het is ook belangrijk dat het je niet uitmaakt wat buitenstaanders van je denken tijdens de opname. Vaak lig je ergens op je buik en probeer je de aandacht van de viervoeter te trekken door grappige geluiden te maken. Daar heb ik nooit een probleem mee. Ik ben altijd zo gefocust dat ik angsten zoals mijn hoogtevrees of mijn angst voor teken of spinnen niet eens voel.

EIZO: Wat zijn de uitdagingen bij hondenfotografie?
Diana Mehner:
 Elke hond is anders. Dit geldt niet alleen voor uiterlijke kenmerken zoals grootte, kleur of vachtstructuur. Honden verschillen nog meer van karakter. De leeftijd van de hond speelt ook een grote rol. Puppies zijn vaak totaal speels en wild. Oude honden zijn vaak blind of doof of kunnen slechts beperkt bewegen. Bovendien hebben sommige honden gewoon zeer slechte ervaringen met mensen. Met dit alles moet rekening worden gehouden.

Diana_Mehner_-_Australian_Shepherd_-_Charly_-_DJF_5865.jpg

Belang van de Voorgrond

Door een voorgrond toe te voegen die een derde laag vormt met de hond en de achtergrond wordt bijna elke foto beter. Zoek daarom naar grassen, takken of boomstronken. Gebruik, indien mogelijk, een open diafragma om voor- en achtergrond voorzichtig van elkaar te scheiden en de nadruk op het dier te leggen.

EIZO: Ben je ooit gebeten?
Diana Mehner:
 Gelukkig ben ik nooit gebeten. Ik heb hooguit een tik gekregen toen een hond niet zo voorzichtig was bij het halen van een snoepje. Bij actieshoots word je soms neergeslagen als de honden recht op de camera (en de fotograaf) afrennen. De foto's voor de inslag zijn dan vaak de beste foto's.

In Actie

Laat de honden direct naar de camera toe rennen: Dit ziet er altijd erg dynamisch uit. De gemakkelijkste manier om dit te doen is met de hulp van een baasje die achter je staat en de hond lokt. Kleine obstakels in de weg laten de hond springen, wat voor extra dynamiek zorgt.

Diana_Mehner_-_Mischling_-_Cody_-_DJF_4008.jpg

EIZO: Een van je handelsmerken is het "grappige hondenportret". Hoe krijg je het knippen zo voor elkaar?
Diana Mehner
: Allereerst denk ik aan de juiste achtergrond. Ik gebruik een witte of grijze achtergrond, zodat er geen kleurvervaging optreedt. Dat is echt moeilijk te verwijderen. Ik laat graag vooraf foto's van de hond opsturen om de meest geschikte achtergrond te kiezen. De foto's zijn genomen met een zeer open diafragma. Dit ziet er niet alleen mooier uit - de zachtere rand is ook gemakkelijker bij te snijden. Voor de ruwe selectie gebruik ik de quick selection tool  in Photoshop en verbeter dan via Enhance Edge. Vooral pluizig wit bont is een probleem. Tot slot voeg ik een bijpassende gekleurde achtergrond toe en een gloed achter de hond. Niet elke achtergrondkleur werkt even goed bij elke hond. Voor grijze honden werken lichtblauw of mint bijzonder goed. Hoe intenser de nieuwe kleur, hoe problematischer de afgesneden rand. Ook kortharige honden moeten uitvoerig worden bijgewerkt

Diana_Mehner_-_Mischling_-_Laisa_-_DJF_2384.jpg

Studioportretten

Diana Mehner maakt zulke studiofoto's met een open diafragma en bij voorkeur met een groothoek - om de nabijheid te creëren. De gemakkelijkste manier om de aandacht van de hond te krijgen is met traktaties: dit creëert de trouwe blik. Schiet voor wit of grijs, snijd de achtergrond bij en kleur hem.

EIZO: Hoe ziet het eruit in jouw "digitale donkere kamer", d.w.z. op uw bureau?
Diana Mehner: 
Wat de software betreft, gebruik ik Adobe Lightroom voor de organisatie van de beelden en de basisontwikkeling van raw-bestanden. In Photoshop retoucheer ik dan kragen, riemen enz. weg. En schoonheid retoucheren is ook een must voor honden. Dit betreft vaak de tanden en de vacht. Dan benadruk ik de ogen en laat de vacht glanzen. Wat de hardware betreft, gebruik ik een krachtige desktopcomputer en tijdens mijn opleiding heb ik een EIZO monitor gekocht. Op de vakschool wilde iedereen altijd op die ene EIZO ColorEdge monitor werken en voor mij was het duidelijk: die moet ik ook hebben. Het was geen ColorEdge, maar hij heeft me lang goed gediend en ik heb hem regelmatig gekalibreerd. Sinds kort gebruik ik de gloednieuwe ColorEdge CG2700S.

Perspectief: op of onder Ooghoogte

Hoe groot of klein de hond ook is, fotografeer indien mogelijk op of zelfs onder ooghoogte. Dit maakt dierenportretten bijna altijd spannender dan het uitzicht van bovenaf. Als hondenfotograaf lig je daarom heel vaak op de grond. Fotografeer je van bovenaf, overdrijf dan zoveel mogelijk en richt de camera direct naar beneden.

Diana_Mehner_-_Deutsche_Dogge_-_Bernadette_-_DJF_8816.jpg

EIZO: Wat is je ervaring na de overstap naar de high-end grafische monitor?

Diana_Mehner_-_DJM_8586-Bearbeitet.jpg

Voor de nabewerking vertrouwt Diana Mehner op Lightroom, Photoshop en sinds kort de EIZO ColorEdge CG2700S.

Diana Mehner: Allereerst is de stap van 23 inch naar 27 inch spectaculair. En door de kalibratie had ik al een vrij goede indruk van mijn beeldbestand binnen het bereik van wat de oude monitor kon weergeven. Ik was half veilig voor totale verrassingen bij het bestellen van drukwerk. Maar je kunt geen wonderen verwachten van een monitor die geen grote kleurruimte heeft. Door de grotere kleurruimte is de kleurweergave van de CG2700S van een heel andere orde. De vloeiendheid van de kleur- en grijswaardenovergangen is echt uitstekend, de ingebouwde kalibratiesensor is een absolute comfortfunctie. In het verleden heb ik het kalibreren uitgesteld. Nu kan ik het zo programmeren dat de monitor het automatisch en in mijn afwezigheid doet. De homogeniteit van de beeldweergave is in mijn ogen gewoonweg perfect. Wat mij het meest verbaasde was het effect van de lichtafschermkapdie bij de monitor wordt geleverd. Het zorgt ervoor dat het beeld aanzienlijk minder wordt vervormd door strooilicht. De nieuwe monitor kwam op het juiste moment voor de productie van mijn eerste boekproject.

Diana_Mehner_-_Mischling_-_Leia_-_DJF_8067.jpg

Simuleren van Nachtfoto's

De beste tijd om het nachtscène-effect te bereiken is tijdens het blauwe uur. Een pop-up flitser met diffuser (idealiter iets opzij gericht) zorgt voor zacht licht. Werk met een relatief lange sluitertijd zodat het landschap voldoende licht krijgt.

EIZO: Boekproject? Dat klinkt spannend. Waar gaat het over?
Diana Mehner: 
In de herfst verschijnt bij Rheinwerk Verlag het boek "Hundefotografie - So setzt du deine Fellnase liebevoll in Szene". Samen met mijn co-auteurs Sarah Stangl en André Bauer geven we talloze nuttige tips. Mijn CG2700S heeft mij de zekerheid gegeven dat ik mijn foto's in perfecte kwaliteit heb afgeleverd bij de uitgever.

Spelende Honden

Vliegende bladeren of andere voorwerpen kunnen een foto zeer dynamisch maken en ook de hond animeren. De gemakkelijkste manier is om een metgezel u te laten helpen en de bladeren naar het dier te gooien. Houd de belichtingstijd kort en zorg ervoor dat de bladeren afsteken tegen een onscherpe achtergrond

Diana_Mehner_-_Mischling_-_Leia_-_DJF_9021.jpg

EIZO: Hoe ga je nu verder?
Diana Mehner: 
We gaan binnenkort terug van Brandenburg naar Oost-Westfalen of het Weserbergland. Eigenlijk hadden we onze flat opgebroken en wilden we een jaar door Europa reizen met onze VW-bus. En toen kwam Covid. Dit idee is nog niet helemaal van tafel. In ieder geval zou ik in de toekomst nog mobieler willen zijn en de buurlanden erbij willen betrekken. Onze camper is daarvoor de ideale uitvalsbasis. Ik wil ook mijn YouTube kanaal uitbreiden.

Diana_Mehner_-_Mischling_-_Perdy_-_DJF_6667.jpg

Unieke Plaatsen

Honden kunnen ook buiten de natuur worden opgevoerd. Zorg ervoor dat je toestemming krijgt van de eigenaars.

Diana_Mehner_-_IMG_8185.jpg

Über Diana Mehner

Diana Mehner's interesse in hondenfotografie begon tijdens haar opleiding tot reclamefotograaf. In het kader van haar project "Honden van Paderborn" portretteerde ze tussen 2016 en 2019 meer dan 700 honden. Wat begon als een enkel project is nu de focus van haar werk als onafhankelijk fotograaf. Met haar merk "Hallo Lieblingshund" is ze nu een kracht om rekening mee te houden in de Duitstalige hondenfotografie. In tegenstelling tot de meeste hondenfotografen kwam zij echter niet tot hondenfotografie via haar eigen viervoeter - in haar geval was het andersom. Onmiddellijk na het afronden van haar opleiding startte de jonge fotografe haar eigen bedrijf en legde zich aanvankelijk toe op huwelijks-, mensen- en bedrijfsportretten. Maar terwijl hondenfotografie steeds belangrijker werd in Mehners werk, groeide ook het verlangen naar een eigen hond. Dus in 2018 trok Leia, een kleine Jack Russell mix, in bij Diana en haar man Hauke en houdt hen beiden scherp. Sindsdien staat ook hondenfotografie centraal in Mehners werk. Naast hondenshoots op verschillende locaties zijn Diana Mehner's "Funny Dog Portraits" erg populair. Dit zijn studiofoto's waarbij het doel is om bijzonder grappige of ongewone gezichtsuitdrukkingen van de geliefde viervoeter vast te leggen. Mehners hondenportretten krijgen een hoge herkenningswaarde door de lichtopstelling met twee softboxen en de gekleurde achtergronden die in de nabewerking van de foto's worden toegevoegd. Naast haar fotografiewerk geeft ze regelmatig coachingsessies die andere hondenfotografen graag boeken om te leren van Mehners werkwijze en beeldbewerkingsworkflow.

Meer over Diana Mehner:

Website  |  Instagram  |  YouTube