Radilight referentie

Veel oplettender en wakkerder bij de diagnostiek

KlinikumOldenburg_Stage.jpg

Radiologen zijn ermee bekend: omgevingsomstandigheden die ideaal zijn om ook de kleinste details tijdens de diagnostiek te kunnen erkennen, met andere woorden sterk verduisterde kamers, zijn niet echt de omstandigheden die bij de patiënt als aangenaam worden ervaren.

Deze ervaring hebben ook de medewerkers van het Instituut voor diagnostische en interventionele radiologie van het Klinikum Oldenburg opgedaan. Dit maakte dat ze de RadiLight van EIZO hebben getest. De test is zeer goed verlopen en in de tussentijd zijn alle diagnostische werkplekken met de comfortverlichting van EIZO uitgerust.

“De hoge kwaliteit en het complete productaanbod waren de reden dat we sinds 2008 de diagnostische monitoren van EIZO”, aldus Josef Pohlgeers, medisch fysicus van de afdeling radiologie bij het Klinikum Oldenburg. Hij vervolgt: “We hebben nooit spijt gehad van onze beslissing om voor EIZO te kiezen. Want tot op heden voldoen de monitoren volledig aan onze verwachtingen. Bovendien zijn we zeer tevreden over de service van EIZO. Om die reden zullen we ook in de toekomst opnieuw de monitoren van EIZO kiezen.”

KlinikumOldenburg_1.jpg

Dr. Sandeep Amin gebruikt de RadiForce RX850 voor diagnostiek en de FlexScan EV2455 als RIS-console.

Bij de afdeling Radiologie van het ziekenhuis worden intussen bijna alle procedures waar beeld aan te pas komt digitaal uitgevoerd en verwerkt. Zoals gebruikelijk worden ook de verslagruimtes verduisterd om storende invloeden van omgevingslicht uit te sluiten die een nadelig effect op het diagnoseresultaat kunnen hebben. Deze omstandigheden die een optimale kwaliteit van de diagnose waarborgen, worden door veel radiologen echter gezien als een permanent belastend en vermoeiend voor de ogen. Een ander nadeel dat zich in de verduisterende kamer vaak voordoet, is dat het vaak moeilijk is om de toetsen goed te kunnen lezen, evenals de noodzakelijke analoge documenten en notities.

Comfortverlichting Radilight

Bij de ontwikkeling van de comfortverlichting RadiLight van EIZO stond het verhogen van het comfort op de diagnostische werkplek en het zo lang mogelijk vasthouden van de concentratie en prestatie van de gediagnosticeerde zonder in te boeten aan de kwaliteit van de diagnostiek centraal.

Het Radilight bestaat uit omgevingsverlichting die de achterkant van de monitor in een aangenaam, diffuus licht hult en uit een leeslamp aan een zwanenhals die de werkplek en het toetsenbord verlicht zonder dat dit van invloed is om de monitorweergave. Beide verlichtingen kunnen worden gedimd en zijn hierdoor optimaal af te stemmen op de omgevingsomstandigheden. De RadiLight kan gemakkelijk aan de achterkant van de voet van de monitor worden bevestigd en neemt hierdoor geen belangrijke plaats op het bureaublad in. De stroomvoorziening loopt via een USB-aansluiting van de monitor en kan snel en eenvoudig tot stand worden gebracht.

KlinikumOldenburg_2-2.jpg

Ongeveer twee jaar lang werd het RadiLight als test ook bij het Oldenburger Instituut toegepast. De radiologen die het apparaat hebben getest, waren zo enthousiast dat ze vervolgens alle diagnostische werkplekken hebben voorzien van comfortverlichting van EIZO. Josef Pohlgeers: “RadiLight verhoogt het welzijn en de prestatie van onze medewerkers en houdt tegelijkertijd ideale diagnostische omstandigheden in stand zonder storende invloeden van omgevingslicht.”

Dankzij EIZO RadiLight zijn patiënten veel oplettender en wakkerder bij de diagnose. Bovendien maakt de kleine lamp aan het einde van de zwanenhals het mogelijk dat er documenten op de werkplek kunnen worden gelezen. Daar bovenop komt dat het apparaat een zeer moderne uitstraling heeft.

Dr. Sandeep Amin

Arts-assistent radiologie bij het Klinikum Oldenburg