DuraVision referentie

Inter Chalet

Diefstalpreventie met IP-decoder-monitoren

InterChalet_Stage.jpg

Familiebedrijf Inter Chalet opende in 1978 in Horst (Limburg, Nederland) een houtafdeling en groeide binnen een paar jaar uit tot een complete bouwmarkt. Inter Chalet is nu onderdeel van Home Park Inter Chalet.

Op een dergelijk groot oppervlak gebeurd veel, waaronder diefstal. Inter Chalet constateerde dat veel producten verdwenen en wilde dit tegengaan. In 2009 is daarom een cameranetwerk geïnstalleerd, met als doel om bezoekers te confronteren met camera’s en ze ‘af te schrikken’ om zo diefstal te verminderen. Vanaf 2009 is dit netwerk uitgebreid en geüpgradede en inmiddels hangen er 79 Panasonic camera’s, zowel binnen als buiten. Sinds het gebruik van een cameranetwerk is het percentage diefstal aanzienlijk verminderd.

Sinds 2018 hangen er vijf FDF2304W-IP-monitoren van EIZO. Er is gekozen voor de FDF2304W-IP omdat deze rechtstreeks op het security netwerk aangesloten kan worden, zonder tussenkomst van een PC. Het voordeel hiervan is dat camerastreams direct naar de monitor worden gestuurd en het beeld wordt weergegeven. Daarnaast scheelt het in onderhoud; er hoeft geen PC geüpdatet te worden.

InterChalet_1.jpg

Twee van deze monitoren hangen op een afdeling zodat het personeel de bezoekers in de gaten kan houden. Op deze monitoren wordt opvallend gedrag uitgelicht. Als een klant bijvoorbeeld langer dan 20 seconden ergens staat. Dan , verschijnt er een rood kader om het camerabeeld om de medewerker hierop te attenderen. De medewerker kan op dat moment in actie komen door hulp te bieden of om te kijken of er meer aan de hand is.

InterChalet_2.jpg

IP-decoder monitoren op de winkelvloer.

InterChalet_3.jpg

Een rood kader rond de videostream toont opvallend klantgedrag.

De andere drie IP-monitoren worden ingezet als confrontatiemonitoren. Deze hangen bij de ingang en bij twee uitgangen naar het buitengedeelte. Klanten zien zichtzelf in beeld zodra ze de winkel binnen komen of naar het buitenterrein lopen.

Een EIZO 55 inch 4K- scherm wordt gebruikt als overzichtsmonitor om alle camerabeelden of een selectie hiervan te bekijken. Er is gekozen voor het grote formaat monitor omdat de voorgaande oplossing met meerdere kleinere monitoren minder comfortabel was door de storende randen tussen de monitoren en dus de beelden.

InterChalet_4.jpg

Zichtbaar voor klanten: monitoren bij de uitgangen naar buiten.

InterChalet_5.jpg

Een 55-inch 4K-scherm wordt gebruikt als overzichtsmonitor.

Naast de veiligheid van de medewerkers en bezoekers wordt het netwerk ook gebruikt om een hoop waardevolle data te verzamelen. Zo kunnen bijvoorbeeld bezoekersaantallen in kaart worden gebracht, maar ook de personeelsbezetting en inzet kan beter ingepland worden naar aanleiding van deze data. Het wordt bijvoorbeeld inzichtelijk op welke dagen, tijden en afdelingen er meer personeel nodig is.

Het complete cameranetwerk is op maat gemaakt en geleverd door distributeur Stupers Rosmalen. Een dergelijk uitgebreid netwerk is een flinke investering, daarom heeft Inter Chalet gekozen voor een huurconstructie. Zo profiteert het bedrijf van de nieuwste technologieën tegen een vast bedrag per maand, inclusief het onderhoud van het netwerk.