Zijn reis

James Tan als spreker over het onderwerp Printen en fotografie

Tan begon zijn opleiding in 2000 bij een commerciële fotostudio. Hier wist hij zich binnen korte tijd op te werken tot reclamefotograaf.

Vanwege zijn verdiensten op het gebied van de architectuurfotografie werd Tan in 2007 benoemd tot ‘associate’ van de Britse Master Photographers Association (MPA). Twee jaar later werd hij als eerste gecertificeerde grafisch ontwerper opgenomen in de zogenaamde Fellowship Rank van de MPA – een bijzondere onderscheiding ter erkenning van zijn prestaties en vakbekwaamheid.

Vervolgens ging Tan naar het Engelse Darlington om zich op het hoofdkantoor van de MPA te bekwamen in prestatiebeoordeling en wedstrijdjurering. Tan was jurylid bij de prestigieuze International Photography Competition van de MPA en bij de WPPI Annual Print Competition in Las Vegas.

In zijn huidige functie van plaatsvervangend ambassadeur van de MPA en hoofd van de afdeling Kwalificatie voor de regio Zuidoost-Azië levert hij een belangrijke bijdrage aan het behouden en verhogen van de vakbekwaamheid van fotografen. Leden en kandidaat-leden worden zorgvuldig begeleid op het gebied van beeldproductie en de zakelijke aspecten van hun vak.

De grafisch specialist

Wie de grafische vormgeving goed wil beheersen, mag geen concessies doen aan kwaliteit en moet zeer nauwkeurig kunnen werken. Tan slaagt hierin als geen ander. In 2006 besloot hij de camera voorlopig aan de wilgen te hangen om zich de volgende 10 jaar op digitaal printen te concentreren. Zijn ontelbare werken getuigen van zijn succes op dit gebied.

James Tan vergleicht in seinem Studio Drucke mit ihren Digitalen Versionen

Het digitale tijdperk – een kort interview met James Tan

“Toen we nog analoog werkten, waren kleurenbeheersystemen gesloten of gedeeltelijk gesloten. Fotografen hadden niet veel met kleur te maken, daar hielden de filmfabrikanten zich mee bezig. Zolang de belichting klopte en de film volgens de specificaties ontwikkeld werd, kwamen de kleuren altijd met onze verwachtingen overeen. De afdrukken en negatieven werden rechtstreeks naar de klanten en studio’s gestuurd, die dan voor de verdere afwikkeling zorgden. In het digitale tijdperk gaat het er heel anders aan toe.

Fotografen en studio’s moeten tegenwoordig zelf met het kleurenbeheer aan de slag, een taak waarvoor filmfabrikanten vroeger enorme bedragen uitgaven. Vanwege dit vaak onderbelichte feit slagen veel fotoaanbieders er niet in om tot bevredigende resultaten te komen. Ze kunnen hun workflow onvoldoende moderniseren.

De belangrijkste tool en tevens zwakste schakel in de workflow van een moderne fotograaf is de monitor. Om te beginnen is het zonder monitor onmogelijk om de gemaakte afbeeldingen te bekijken of te bewerken. Bovendien werkt de kwaliteit van de monitor direct door op de bewerkingskwaliteit van afbeelding. Ter vergelijking: een ongeschikte monitor voor beeldbewerking gebruiken is net zoiets als een lied proberen te zingen zonder dat je jezelf goed kunt horen. Het resultaat is over het algemeen beroerd.”

James Tan

Het juiste gereedschap

ColorEdge CG277-BK

“Ik gebruik alleen de beste producten om mijn klanten de allerbeste kwaliteit te leveren” – James Tan staat bekend om zijn duidelijke taal. Tegelijkertijd hecht hij niet aan bepaalde merken. Hij beoordeelt elk aspect van zijn werk objectief en met meedogenloze eerlijkheid – van papier en milieuvriendelijkheid tot weergaveapparatuur en belichting. Juist daarom vertrouwt hij al het grootste deel van zijn carrière op monitoren van EIZO, aangezien die de norm bepalen in de sector. Momenteel werkt hij met de ColorEdge CG277-BK.

Naast zijn werk als grafisch vormgever is Tan ook actief als docent. Hij organiseert regelmatig workshops over heel de wereld en gaf les aan de universiteit in zijn woonplaats. Bovendien adviseert hij verschillende drukkerijen, galerieën en instituten over afdruk- en kleurenbeheer.