We spraken af met Timm Allrich zodat hij ons meer kon vertellen over zijn werk en de monitoren die hij daarvoor gebruikt.

EIZO: Fotografie en radiologie, hoe past dat bij elkaar?

Timm Allrich: Dat past uitstekend bij elkaar. Je hebt immers in alle twee de gevallen met beelden te maken. En fotografie vormt een perfect tegenwicht voor een drukke dag in het ziekenhuis.

EIZO: Maar fotografie is voor u meer dan een hobby, of vergis ik me?

Timm Allrich: Dat klopt. Ik fotografeer professioneel en ben daarvoor regelmatig in binnen- en buitenland onderweg. Maar ik heb ook het geluk in Mecklenburg-Voor-Pommeren te wonen. Dat is echt een paradijs voor landschapsfotografen. We hebben hier maar liefst drie nationale parken en die bieden eindeloos veel onderwerpen om te fotograferen. Verder geef ik workshops en lezingen.

Schwerin Palace

EIZO: Hoe is dat allemaal begonnen?

Timm Allrich: Al tijdens mijn studie medicijnen was landschapsfotografie voor mij een belangrijke manier om me te ontspannen. En toen won ik een gerenommeerde fotowedstrijd en mocht ik onder andere een workshop in Zingst volgen. Nu ben ik zelf al sinds 2011 docent aan de fotovakschool in Zingst.

EIZO: Uw vrouw is ook arts en jullie hebben twee jonge kinderen. Hoe lukt het u dat allemaal te combineren?

Timm Allrich: Enerzijds met weinig slaap en anderzijds met veel geduld en steun van mijn familie en mijn werkgever. Zonder hun hulp zou het echt niet mogelijk zijn. Verder plan ik mijn fototrips zeer zorgvuldig en ga ik er alleen op uit als de omstandigheden echt veelbelovend zijn. Soms is het ook wel eens handig dat ik als ziekenhuisarts ploegendiensten draai. Daardoor heb ik af en toe vrij wanneer mensen met een kantoorbaan aan het werk zijn.

EIZO: Welke eigenschappen moet een monitor volgens u hebben?

Timm Allrich: Diagnostische monitoren en grafische monitoren hebben veel gemeen: ze moeten grafische bestanden uiterst nauwkeurig kunnen weergeven. In de fotografie hoeven we er 'alleen maar' voor te zorgen dat er geen verschillen tussen het bestand, de weergave op de monitor en de latere afdruk ontstaan, maar in de medische wereld gaat het al snel om leven en dood. Bij diagnostische beeldvorming is het ongelooflijk belangrijk om niets te missen en bijvoorbeeld kwaadaardige veranderingen in een vroeg stadium te herkennen. Neem mammografisch onderzoek. Daarvoor hebben we monitoren met een zeer hoge resolutie nodig, zodat zelfs de kleinste veranderingen in het borstweefsel niet over het hoofd worden gezien. Tegelijkertijd moeten we er natuurlijk ook voor zorgen dat we niet te snel alarm slaan. Het idee dat er een mogelijk verdachte afwijking is ontdekt, is voor patiënten immers erg belastend.

Maar in principe hebben beide monitoren veel overeenkomsten. Ze moeten de kleinste details in contrastrijke afbeeldingen kunnen weergeven, het gradatieverloop moet zeer gelijkmatig zijn en beide moeten gekalibreerd kunnen worden zonder verliezen. Daarom beschikken ook veel RadiForce-monitoren, net als mijn ColorEdge CG2730, over ingebouwde kalibratiesensoren. In het ziekenhuis wordt de kalibratie natuurlijk veel strenger in de gaten gehouden en aan het begin van iedere werkdag gecontroleerd.

EIZO: Worden er naast diagnostische monitoren ook andere monitoren van EIZO gebruikt?

Timm Allrich: Ja, ook in onze OK's hangen EIZO-monitoren. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt om alle informatie en optische bronnen samen te brengen en compact gebundeld weer te geven. Uiteraard gelden voor medische monitoren bijzondere eisen, zowel wat betreft betrouwbaarheid als op het gebied van hygiëne. Ze moeten bijvoorbeeld gedesinfecteerd kunnen worden. Dat is een privéomgeving natuurlijk helemaal anders.

EIZO: Tot slot: wat zijn uw plannen voor 2018?

Timm Allrich: 2018 begon met een reis naar IJsland, waar ik een aantal fotografische ambities waar kon maken. Eind maart geef ik een lezing over de nationale parken van Mecklenburg-Voor-Pommeren tijdens de Noord-Duitse Natuurfotodagen in Waren (Müritz).

Verder geef ik in de loop van het jaar een aantal workshops in de nationale parken. Deze worden door de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren ondersteund, omdat ze in samenwerking met het competentienetwerk van de natuurbelevingscentra en de nationale parken in Mecklenburg-Voor-Pommeren worden georganiseerd. De nadruk ligt dan ook niet uitsluitend op fotografie, maar vooral op het vergroten van de kennis en het bewustzijn over de gevoeligheid en schoonheid van de ons omringende natuur.

Daarnaast werk ik, deels samen met andere fotografen uit de regio, aan twee grotere projecten die ook betrekking hebben op 'onze' nationale parken. Die projecten worden volgens de planning echter pas eind 2019 afgerond. 

EIZO: Hartelijk dank dat u ons iets meer wilde vertellen over uw werk!

Precieze kleurweergave voor authentieke resultaten van de fotoshoot

EIZO voor professionele fotografen

Gespecialiseerde monitoroplossingen voor mammografie, CT- of MRI-scans en teleradiologie en conventioneel röntgenonderzoek

EIZO voor de diagnostische radiologie